Магистрала “Люлин” се нагъна по-малко от година след пуска й

Въпреки че бяха дадени близо 200 млн. евро за строителството на 19-км магистрала “Люлин”, по-малко от година след пускането ѝ аутобана се нагъна, а седем свлачища са се активизирали. В момента появилите се дефекти се отстраняват, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура”(АПИ).

Понеже магистралата все още е в гаранция, ремонтът се прави за сметка на фирмата изпълнител – турският консорциум “Мапа - Ченгиз”, уточниха от АПИ.

 

Отстраняването на повредите е в ход от април и ще продължи и през май.

 

Досега са отстранени последствията от две свлачища. Възстановени са падналите пътни знаци и указателни табели, както и нарушената хоризонтална маркировка. До края на месеца трябва да приключи работата по отстраняването на още пет свлачища, посочиха от АПИ.

 

Проблемът със срутванията на земни маси се появи още миналата година. Месец преди тържественото рязане на лентата част от магистралата беше засипана от свлачище. Според пътни специалисти причината за това е, че не е направено необходимото залесяване на терена и свлачището не е било укрепено с необходимия наклон.

 

Вече е възстановена нарушената пътната настилка. На места по трасето е имало коловози, а в други участъци са се появили и първите дупки, обясниха от АПИ.

 

Отделно са били почистени 54 фуги на мостовите съоръжения. До 10 май трябва да бъдат почистени още 5 такива фуги. До началото на следващата седмица пък трябва да бъде възстановена изцяло изтрилата се хоризонтална маркировка.

 

Ремонтните работи до момента се извършват, без да се спира движението по магистралата.

 

Специален екип на АПИ за наблюдение на магистралата прави ежеседмични проверки за качеството на ремонта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?