Магистрала “Марица” няма да бъде завършена в срок

Неразбории между двете министерства бавят пускането на “Тракия” и “Струма”

Магистрала “Марица” няма да бъде завършена в срок

Магистрала “Марица” няма да бъде завършена в срок до края на тази година и има риск да загубим европейското финансиране. В същото време заради неразбориите около сформирането на новото Министерство на инвестиционното планиране, което трябва да поеме част от функциите на регионалното ведомство, се бави въвеждането в експлоатация на последния участък от магистрала “Тракия”, който предстои да бъде открит на 12 юли, и започването на строителството на магистрала “Струма” от Дупница до Благоевград. Това стана ясно от отговора на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева на въпрос на депутата от БСП Петър Мутафчиев.

 

За да не се стигне до загуба на европари за “Марица”, министър Терзиева е поискала максимална мобилизация от изпълнителите, за да се навакса закъснението. “Искането е за активизиране на строителните работи през летните месеци, за да бъде гарантиран крайният срок и магистралата да бъде пусната максимално бързо в експлоатация”, каза министър Терзиева. За другите две магистрали - “Тракия” и “Струма”, засега няма риск от загуба на европейското финансиране. Трите магистрали се строят със средства по оперативна програма “Транспорт”.

 

От октомври 2012 г. не се работи на “Марица”

 

Най-голямо е изоставането с изграждането на магистрала “Марица”, където на участъка от Димитровград до Харманли не се работи от октомври 2012 г., посочи министър Терзиева. Тя допълни, че след няколко предупредителни писма към изпълнителя и закана за прекратяване на договора, обединението между “ПСТ Холдинг” и австрийската “Порр” е възстановило строителството на 26 юни.

 

Отсечката от Димитровград до Харманли трябва да е готова до август 2013 г., но очевидно е, че това няма как да се случи и и има “голям риск” да изпаднем в невъзможност да усвоим европейските пари, предупреди министър Терзиева.

 

При представянето си на плана за управление премиерът Пламен Орешарски обеща   офшорни компании   да не бъдат допускани до обществени поръчки, финансирани с държавни и европейски средства.   Мажоритарен собственик на “ПСТ Холдинг”   стана офшорка от Вирджинските острови в края на април, а другият собственик е фирма, свързана с Васил Божков.

 

Заради спряното строителство още от края на миналата година Европейската комисия настояваше да се вземе решение какво се прави с изграждането на магистрала “Марица”, за да не бъдат загубени европейските пари, но нито правителството на ГЕРБ, нито служебният кабинет имаха смелостта да вземат политическо решение. От думите на министър Терзиева стана ясно, че новата тройна коалиция също ще разчита на сегашния изпълнител да дострои “Марица”, въпреки че компанията изпитва “сериозни финансови затруднения”.

 

Забавяне има и по изграждането на другия участък на “Марица” от Оризово до Димитровград. Строителството на обекта е било спряно за общо 210 дни заради археологически разкопки и форсмажорни обстоятелства от 1 декември 2012 г. до 28 юни тази година.  Това е причината крайният срок на договора да бъде удължен от ноември 2013 г. на юни 2014 г., каза министър Терзиева.

 

Строител на участъка от Оризово до Димитровград е италианската “Кооператива Муратория Чементисти – Чи Ем Чи Ди Равена“, като главен подизпълнител е “Пътища Пловдив”, която е собственост на областния лидер на БСП Георги Гергов.

 

Чиновници бавят строежа на “Струма”

 

Забавяне има и при строителството на магистрала “Струма”, но то се дължи не на строителите, а на забавени отчуждителни процедури и “новооткрити инженерни мрежи”, стана ясно от думите на министър Терзиева.

 

Въпреки че отсечката от Долна Диканя до Дупница е готова още от юни, с изключение на пътния възел при Дупница, обектът не се пуска в експлоатация заради неразбориите около функциите на двете министерства, твърдят от строителния бранш. Спорният момент бил кое министерство ще издава разрешителните за строеж и кое ще въвежда обектите в експлоатация с т.нар. акт 16.

 

Министърът на инвестицонното планиране Иван Данов в единствената си публична проява по БНР в началото на юни обяви, че ДНСК минава на подчинение в неговото ведомство и на практика ще отговаря за тази дейност.

 

Днес от парламентарната трибуна обаче министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева обяви, че до края на юли ще бъде издадено разрешението за строеж на отсечката от Дупница до Благоевград на “Струма” и ще пусне магистралата от Долна Диканя до Дупница на “Струма” до края на юли, а пътният възел край Дупница - до 1 септември, както е по договор.

 

Строител на обекта е обединение, в което влизат италианската “Импреза” и българските “ГБС Инфраструктурно строителство” и “Пътстрой 92”. Те ще изграждат и отсечката от Дупница до Благоевград. Въпреки че строителят е готов да започне работа още от края на май заради забавените отчуждителни процедури от страна на държавата все още не е издадено разрешението за строеж, стана ясно от думите на министър Терзиева.

 

Тя се надява “със скорошните изменения на Закона за устройство на територията, вече като министър на регионалното развитие” да може да подпише разрешителното за строителство до края на месеца.

Последният участък от “Струма” от Сандански до Кулата също се бави, като причината е “новооткрити инженерни мрежи”, каза министър Терзиева. Изместването им е отговорност на държавата. Министър Терзиева е разпоредила на изпълнителя – гръцката “Актор” да представи ревизиран график за строителството на отсечката за да се ускори работата и обектът да бъде завършен през март 2014 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?