Магистрала "Струма" е приоритет за ЕС, за "Хемус" - заем или платено преминаване

Екооценката ще реши един дълъг или няколко къси тунела през Кресненското дефиле

Магистрала "Струма" трябва да е готова най-късно през 2022 г.

Довършването на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле е абсолютен приоритет за Европейската комисия. Брюксел е наясно, че българските власти държат на доизграждането на магистрала "Хемус", но за нея трябва да бъде намерено друго финансиране – например заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Това съобщиха източници от Еврокомисята пред Mediapool.

Бюджетът по новата оперативна програма е 540 млн. евро за нови магистрали. Средствата са крайно недостатъчни за всички нужди на България и ще стигнат само за довършване на магистрала "Струма", посочи източникът.

Екологията ще е решаваща за Кресненското дефиле

Преминаването на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле е много деликатна тема от екологична гледна точка, коментираха от ЕК. По думите на техния представител екологията ще бъде решаваща за взимането на решение дали се се строи един дълъг тунел или 24 къси. Еврокомисията ще има позиция по въпроса през 2016 г.

Плановете на българското правителство са до края на тази година да е готов идейният проект за 24-те къси тунела, както и екологичната оценка за двата проекта. Като след тях ще бъде избран оптималният вариант.

Експерти от строителния бранш, както и учени от БАН застават зад строителството на серия от къси тунели, свързани с виадукти, защото този вариант щади повече природата, по-евтин е и е по-сигурен с оглед сеизмичността на региона.

Магистрала "Хемус“ - платена или заем от ЕИБ

Безспорно най-изгодно би било магистрала "Хемус“ да бъде доизградена с европейско финансиране, но средствата не достигат. В този случай възможностите са това да стане чрез въвеждане на платено преминаване през нея или заем, например от Европейската инвестиционна банка. Решението за това е изцяло в ръцете на българското правителство, коментира представител на ЕК пред Medipool.

В момента тече търг за избор на изпълнител на отсечката от Ябланица до разклона за Плевен. Плановете на българското правителство бяха със спестените пари от "Струма“ да изгради тази отсечка на "Хемус“, което очевидно сега няма как да стане.

Около една трета от парите за периода 2007-2013 г. остава да бъдат усвоени

Около една трета от средствата по политиките за сближаване за изминалия програмен период 2007-2013 г. остава да бъдат усвоени от страната ни до края на годината.

По-голямата част от този бюджет ще бъде оползотворен, но ще останат проекти, които трябва да бъдат довършени със средства от българския бюджет, коментираха още от Ерокомисията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?