Магистрала “Тракия” до Петолъчката няма да е готова до 1 юли

Участъкът от Ямбол до Петолъчката пък ще се води двулентов път

Магистрала “Тракия” до Петолъчката няма да е готова до 1 юли

Премиерът Бойко Борисов може да се размине с плановете си да реже лентата на магистрала “Тракия” на 1 юли заради лошо изпълнение на част от участъците и проливния дъжд, продължаващ втора поредна седмица. Това стана ясно в понеделник по време на поредната инспекция на трасето, на която присъства и министър-председателят.

Гръцката “Актор”, изграждаща лот 3 на магистрала "Тракия" (Нова Загора – Ямбол), ще полага отново за своя сметка асфалт върху 15 км участък от трасето заради несъответствие в рецептата на покритието, се разбра след посещението на Борисов.

“Българският народ ще ме разбере правилно, че е по-добре дори с месец да се забави, но да имаме магистрала, която след това с години да се ползва, отколкото да я пуснем и след това да почнем да я ремонтираме. Предполагам, че от тази злина всеки би избрал да забавим с 10-15 дни пусковия срок”, каза Борисов.

Шефът на пътната агенция Лазар Лазаров каза пред Mediapool, че преасфалтирането на 15-те километра може се вмести в графиците до 1 юли, но само ако спре да вали. “Това не зависи от нас, Господ решава”, каза Лазаров.

Изпълнителният директор на “Актор” Николаус Хаджитеодосиу каза пред журналисти, че според неговите разчети досегашният срок за завършване на строежа ще бъде спазен. Той допълни също, че подмяната на некачествения асфалт ще бъде за сметка на фирмата-изпълнител.

Пореден гаф на гърците от “Актор”

Днешната инспекция носи поредната “черна точка” за гръцката “Актор”, която преправя на няколко пъти пътния възел при Нова Загора на “Тракия” заради лошо изпълнение и преасфалтира близо километър от магистралата, защото пестила добавки от състава на пътното покритие. Заради първоначалния отказ на “Актор” да преасфалтира късата отсечка шефът на пътната агенция Лазар Лазаров заведе на обекта журналисти и каза, че няма да си тръгне, докато асфалтът не се премахне.

Премиерът пък се закани в началото на месеца, че, ако “Актор” сгафят за трети път, участието им в бъдещи търгове ще бъде поставено под въпрос. Борисов не обясни как ще се случи това при положение, че в момента няма законен механизъм да се ограничи достъпът на кандидати за обществени поръчки, ако отговарят на условията на възложителя.

Лазаров коментира пред Mediapool, че стриктният контрол се прилага не само за “Актор” и лот 3, но и за другите два участъка, строящи се от консорциуми на “Трейс Груп Холд” и “Холдинг Пътища”. При тях няма отклонения, каза Лазаров и допълни, че “Актор” могат да получат протоколите от проверките, за да се уверят, че строителите подлежат на еднакъв контрол.

Плановете на пътната агенция са на 1 юли да се пусне магистрала “Тракия” от Стара Загора до Петолъчката. “Холдинг Пътища” строи последния участък и съответно е по-назад в изпълнението, но според АПИ пътят до Петолъчката ще е готов в указания срок. Той обаче няма да може да се ползва като магистрала, а в най-лошия случай като двулентов път с ограничение на скоростта от 90 км/ч, обясни пред Mediapool Лазаров. Това означава, шофьорите ще се движат по магистрала до Ямбол, след което ще трябва да намалят скоростта, въпреки че пътят е същият и така до цялостното завършване на магистралата, което по договор е насрочено за февруари 2013 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес