Триумф на лентичките

Магистрала “Тракия” ще се открива поне три пъти

Магистрала “Тракия” ще се открива поне три пъти

Новата отсечка от магистрала “Тракия” от Стара Загора до Петолъчката няма да се открие наведнъж на 1 юли, както бе първоначално планирано, а на няколко пъти, стана ясно след поредната инспекция на обекта в четвъртък. Така премиерът Бойко Борисов ще може да пререже поне три лентички преди окончателното завършване на магистралата.

Първата церемония ще е на 1 юли, когато ще се пусне участъкът от Стара Загора до Нова Загора (лот 2), изграждан от консорциум на “Трейс Груп Холд”. Той е 98% готов, каза шефът на пътната агенция Лазар Лазаров по време на проверката. На пътен възел “Нова Загора” движението ще се пренасочва по първокласен път І – 6.

Отсечката от Нова Загора до Ямбол (лот 3) ще е готова към средата на юли, заради проблемите с некачествения асфалт, положен от строителя – гръцката “Актор”. С около месец от срока 1 юли изостава строителят на лот 4 (Ямбол – Карнобат) – обединение на “Холдинг Пътища”, чийто обект пострада най-много от проливните дъждове през последните месеци.

“В началото на зимата мостът над Тунджа беше отнесен от високите води на реката и успяхме да го възстановим в края на март. В началото на май той отново беше отнесен. Близо месец вече вали, тоест около месец имаме забавяне в сроковете за изпълнение”, каза Иван Иванов от “Холдинг Пътища”, ръководител на проекта.

Високото ниво на Тунджа пречи да се продължи работата.“Евентуално в края на юли или август може да бъде ремонтиран мостът. Полагаме всички усилия до края на юли отсечката да е готова. Срокът на целия лот 4 е февруари 2013 г.”, припомни още Иван Иванов. Т.е. при завършването на цялата магистрала до Карнобат ще има още една церемония по пускането на пътя.

При проверката на участъка от Нова Загора до Ямбол (лот 3), изграждан от гръцката “Актор”, се оказа, че фирмата не е преасфалтирала нито километър от 15-километровия участък с некачествен асфалт. За него се разбра на 28 май. В момента фирмата премахва покритието, но процесът ставал бавно, обясни Лазаров. Преасфалтирането на 15-те километра ще отложи завършването на лота с 15 дни.

Прави се всичко възможно забавянето да бъде наваксано, каза Лазаров и допълни, че и времето също трябва да бъде подходящо, за да стане това. “Довчера валеше дъжд, изляха се пороища. Изрично е забранено, когато има валежи, да се поставя асфалт”, каза той. Лазаров заяви, че компромис с качеството няма да се прави.

“Наложи се да се сменя асфалтовата смес, защото битумът не отговаряше на показателите за температура, омекване и еластичност. Това значи, че по пътя ще започнат да се получават коловози, а тази рецепта беше приготвена с цел да няма коловози по асфалта. Точно тези показатели не излизаха и това беше грешка на рецептата”, каза Лазаров. Той не можа да отговори колко са загубите за “Актор” от преправянето на участъка. То е за тяхна сметка и това са си техни разчети, каза шефа на пътната агенция. По информация на Mediapool преасфалтирането на 15-те километра ще струва на гръцката фирма около 1 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?