Магистралата София – Белград е реалност, обяви сръбският президент

Александър Вучич откри отсечката между Пирот и Димитровград

Магистралата София – Белград е реалност, обяви сръбският президент

Десетилетната приказка за магистралата между София и Белград вече е реалност, обяви в събота сръбският президент Александър Вучич при откриването на отсечката, свързваща Пирот и Димитровград с дължина 30.5 км, предаде Танюг.

От българска страна за модернизация на участъка между Калотина и Драгоман беше обявена обществена поръчка преди няколко дни.

По време на церемонията Вучич заяви още, че няма да се спре, докато не изпълни ясния план и изключителната цел – 1200 километра автомагистрали в Сърбия.

"Усмивката ми днес е дълга 30.5 километра", демонстрира задоволството си държавният глава на западната ни съседка.

По думите му скоро се очаква да бъде подписан и договор за строежа на автомагистралата Ниш – Плочник, част от трасето Ниш – Прищина, с която Сърбия ще се свърже със сърбите в Косово и с албанците в Албания, а Ниш ще стане кръстопът на всички пътища.

"Ще свържем цяла Сърбия и ще направим ясна цялост от нашата страна", добави Вучич, отбелязвайки, че резултатите на политиците се измерват и с километрите построени магистрали, железопътни линии, както и със стандарта на живот.

Той посочи, че новата магистрала ще може да послужи и като резервна самолетна писта и добави, че хората, които строиха пътя, са свършили огромна работа и са променили конфигурацията и пейзажа в тази част на Сърбия.

Според него с новата отсечка се създава "кръвоносна система", която ще храни всяка част от страната и която свързва частите на Сърбия така, че никой вече няма да е изолиран от света.

"Даваме на страната това, което ѝ е най-необходимо за напредък и развитие. Всичко, което хората тук създават, от килими и автомобилни гуми, сега е с 30 километра по-близо до останалите части на Сърбия и Европа", подчерта Вучич.

Президентът не пропусна да похвали качеството на новата магистрала с думите, че "всеки, който пътува по нея, ще има усещането, че пътува по европейски автомагистрали, а тунелите по нея са по-хубави от швейцарските".

Част от магистралата на сръбска територия е построена от "Трейс Груп Холд". Българският строителен холдинг първи приключи своя обект с дължина от 14.3 км от европейския път още в края на 2016 г. Ръководител на обекта беше младият инженер Янко Янков. "Трейс" показа, че са сериозно дружество и работят на пълни обороти", каза тогава директорът на сръбската компания "Коридори", която е възложител на проекта.

През миналата година "Трейс" завърши и изграждането на алтернативен магистрален път Бела Паланка - Пирот. Строителството на 22 километровата отсечка беше ръководено от инж. Илия Недев.

Компанията продължава строителството на най- тежкото трасе на новоизграждащата се магистрала Е75 Гърделица - Царична долина.

При откриването на магистралата до Димитровград в събота сръбският министър на строителството Зорана Михайлович съобщи, че до края на годината ще бъде изградена 100-километрова отсечка, без участъка Банцереви - Црвена река.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?