Магистралата София – Ниш ще е готова до 2012 г.

Магистралата София – Ниш ще е готова до 2012 г.
Министър-председателят Бойко Борисов и сръбският му колега Мирко Цветкович са се договорили работата по магистралата София - Ниш да бъде ускорена и отсечката, която е част от коридор №10, да е готова до края на 2012 година. Борисов в понеделник бе на официална еднодневна визита в Белград, а заедно с него са вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, както и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

На разговора на четири очи между Борисов и Цветкович, българският премиер е заявил още, че "приветства правителството на Сърбия до 2012 г. имат финансиране от Световната банка за изграждане на по-тежката част от пътя”, съобщи пресслужбата на МС в София.

Проектът за българския участък от 60 км. ще бъде готов до края на годината и страната ни ще кандидатства за финансиране в размер на 350 млн. евро по европейските програми.

За изграждането на магистрала София – Ниш се говори повече от 10 години, а отсечката е от 150 км., като така ще се облекчи трафикът към Централна Европа.

На срещата между двамата премиери са обсъдени и други инфраструктурни и енергийните проекти и по-специално проекта за интерконекторна връзка София-Димитровград - Ниш и газопровода Дупница – Ниш, който бе подписан преди близо 2 месеца в Брюксел.

Мирко Цветкович и Бойко Борисов са разговаряли за изграждането на обща електроцентрала на река Дунав.

Относно проекта за изграждане на АЕЦ "Белене” Цветкович е заявил, че сръбски експерти ще се запознаят с документацията, след което правителството ще вземе решение дали и с какъв процент инвестиции страната би могла да участва. Това участие би могло да бъде символично, подобно на интереса, проявен и от Скопие.

Премиерът Борисов е засегнал и въпроса за отношенията между България и Сърбия, като е казал, че "от 2004 г.. не е свиквано заседание на Съвместната българо-сръбска комисия, което само по себе си говори, че до днешното ни посещение в Белград, отношенията между двете държави не са били на необходимото равнище”.

"По-бърза размяна на информация между службите на двете държави”

"С Мирко Цветкович се договорихме нашите служби да работят относно размяна на информационни данни в реално време по въпроси, свързани с разузнаването и контраразузнаването, както и справяне с контрабандата и безкомпромисна борба с организирана престъпност”, подчерта министър-председателят Бойко Борисов.

По време на визитата вътрешният министър Цветан Цветанов и сръбският му колега Ивица Дачич подписаха междуправителствено споразумение за изграждане и функциониране на съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество.

Предвижда се контактният център да е на българска територия, на ГКПП – Калотина.

Той ще подпомогне в "голяма степен взаимодействието между сродните служби както по отношение на охраната на границата, така и на противодействието наорганизираната престъпност, нелегалната миграция и трафика на хора, и разбира се – противодействието на контрабандата и митническите нарушения”, е посочил Цветанов.

По време на разговорите си в Белград Борисов е декларирал и "пълна подкрепа” за присъединяването на Сърбия в ЕС.

Той е поставил специално въпроса за българското национално малцинство в Сърбия, който според него ще се реши след като западната ни съседка влезе в ЕС.

Протест в София заради "безрезервната подкрепа“ на Сърбия за ЕС

Подкрепата му обаче е в разрез с искания на българи от Западните покрайнини, които в понеделник протестираха в София. Повод за протеста им е изказването отпреди седмица на председателя на НС Цецка Цачева, която също изрази "безрезервна подкрепа” за Сърбия и членството ѝ в ЕС.

"Искаме да обърнем вниманието на българската общественост, че нямаме нищо против членството на Сърбия в ЕС, но не през нашия гръб и за наша сметка”, заяви по време на протеста пред НС председателят на Българския културно-информационен център в Босилеград Иван Николов.

По думите му българите от Западните покрайнини "достатъчно са жертвани в името на идеологически интереси”.

"Членството на Сърбия в ЕС беше последният шанс проблемите им да бъдат поставени и в процеса на присъединяване да бъдат решени - да се осигурят по-достойни условия на живот, да се спре процесът на асимилация и емиграция”, каза още Николов.

Той съжали, че поради липса на информация не са избрали точното време на протеста, който съвпада с визитата на премиера Бойко Борисов в Белград.

"Ще се радваме, ако премиерът постави нашия въпрос пред сръбските си колеги”, каза Николов.

В Белград Борисов е поставил специално въпроса за българското малцинство. Според него проблемът ще се реши тогава, когато западната ни съседка се присъедини към ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?