Тройната коалиция за критиките на Европейската комисия

Магистралите не компенсират доклада, а той дава червен картон на ГЕРБ

Лютви Местан и Сергай Станишев. Сн. БГНЕС

До момента страната ни не е получавала по-критичен доклад за областите правосъдие и вътрешен ред и провалът се дължи именно на управлението на ГЕРБ. Констатациите на Брюксел може да доведат до политическа криза. Около такова мнение се обединиха във вторник трите опозиционни партии и бивши управляващи от Тройната коалиция БСП, ДПС и НДСВ.

“По-убийствен като политическа оценка доклад за България не е имало за пет години, откакто съществува механизмът за сътрудничество и проверка”. Така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира предварителния доклад на ЕК, който се очаква да бъде оповестен официално в сряда.

“Самият факт, че ЕК възнамерява този механизъм да бъде удължен за неопределено време за страната ни, говори, че за премиера Борисов това е червен картон, както и за неспособността на правителството да реши тези проблеми - борбата с организираната престъпност, корупцията и състоянието на съдебната система”, допълни лидерът на социалистите, който явно е забравил, че докато бе министър-председател, освен унищожителен доклад, Европейската комисия замрази еврофондове за България.

Докладът дава обща оценка, която е много тежка - сериозен провал на кабинета в тези сфери, смята още той.

"От петте години функциониране на този механизъм три години са от мандата на Борисов, а той и правителството му чрез пиар и показни акции имитираха дейност. Ясно е казано, че фундаментални принципи като независимостта на съдебната власт не се уважават в България. ЕК мотивира удължаването на механизма, че е необходим външен натиск върху България за правене на реформи", подчерта Сергей Станишев.

"Г-н Цветанов постоянно се мъчеше да обяснява, че проблемът е в съдебната система, но ЕК го опровергава", каза още Станишев. "Впечатлението на комисията е, че не се уважава разделението на властите в България, което застрашава цялостното функциониране на демокрацията у нас. Липсват убедителни доказателства за борба с организираната престъпност", цитира проектодоклада на ЕК Станишев.

“Как така десетки милиони се харчат от МВР за подслушване, за проследяване и наред с това точно тези, които трябва да бъдат подслушвани, не се наблюдават”, попита риторично лидерът на БСП.

Според ДПС “това е първото правителство след Жан Виденов без реализирана стратегическа цел, без знаков, от гледна точка на историята, успех”.

“Прекият резултат от решението да се продължи и да се затегне мониторингът над България, е, че страната ни скоро няма да види Шенген. Този провал на ГЕРБ не може да се компенсира не с 42 километра, а даже с 420 километра построени магистрали", заяви от името на движението заместник-председателят му Лютви Местан, цитиран от БГНЕС.

"Управлението на ГЕРБ е на път да загуби двете средни букви от абривиатурата си, защото не може да осигури европейското развитие на България. Искам да подчертая, че казваме това с истинско огорчение. Нито един отговорен български политик не би могъл да злорадства. Оценката е провокирана от проваленото управление на ГЕРБ, но, за съжаление, е за България като цяло", допълни той.

По-рано през деня извънпарламентарната партия НДСВ излезе с позиция, че очаква правителствена криза и предсрочни парламентарни избори заради безпрецедентно критичния доклад на ЕК, в който за първи път се говори за властта и организираната престъпност.

Това заяви лидерът на партията Христина Христова на специална пресконференция. Според нея кабинетът на ГЕРБ е направил "огромна крачка назад" в развитието на България.

Падна митът, че този кабинет се справя по-добре от предишните правителства, коментира тя. Христова отбеляза, че за първи път в доклад на ЕК се намира връзка между властите и организираната престъпност. 

Този доклад отчита провала на политиката на реформи в съдебната система и вътрешните работи, посочи тя. Според Христова е тревожно, че се изразява опасението, че демократичните процеси в системата на правосъдието и вътрешния ред не са необратими, следователно се поставял въпросът, че не са необратими и 
демократичните процеси в България като цяло.

Междувременно лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че партията му ще започне консултации за вот на недоверие с всички останали опозиционни формации в Народното събрание. Това по думите му щяло да се случи след официалното обявяване на доклада, а вотът щял да бъде за несправянето на правителството в областите правосъдие и вътрешен ред.

Въпреки декларацията, обаче, БСП не обясни конкретно кога и в какви срокове ще се случат консултациите и вота. Честа практика през този мандат е лидерът на социалистите да обявява, че започва консултации с останалите формации, като избирателно обаче кани само ДПС, а след това излиза с мотива, че останалите партии не са го потърсили.

Споделяне

Още по темата

Още от България