Магистралите тази зима ще се обработват само с химикали

Скоростните пътища у нас тази зима ще бъдат почиствани само с химикали, а не с пясък. Това обяви пред  Дарик в събота председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”инж. Лазар Лазаров.

Имаме договори с фирми за зимно почистване и поддръжка с всички области в страната, съобщи той.

"Всички области са подготвени, някъде повече, някои по-малко. Но готовност, особено за стартиране на зимата при евентуални ситуации, няма никакви проблеми да се поемат”, коментира шефът на пътната агенция.

Той изтъкна, че от тази година скоростните пътища и магистралите ще се почистват само с химикали, без пясък. "Всички сме свидетели, особено в по-сухите зимни месеци, натрупването на този пясък, който се хвърля, когато е имало снеговалеж, почва да се чупят стъкла, въпреки изискванията за максималното зърно, винаги се получават камъчета. От чисто безопасна гледна точка пясъкът в сухо време е също толкова опасен, колкото и ледът. Сцеплението на гумата и настилката при наличието на пясък може да намалее драстично при определени обстоятелства”, обясни Лазаров.

"Химикалите са по-скъпи, но по-ефективни”, допълни той. "За ниския клас пътища това няма да е удачно, при тях времето за реакция е много по-забавено, тъй като те се чистят след първокласните пътища и при натрупване на сняг няма да е ефикасно да се ползват химикали”, допълни още той.

Пред Дарик Лазар Лазаров съобщи още, че поскъпват дневните винетки за камионите и цената им вече ще бъде 20 лева. Годишните стикери обаче остават без промяна, няма промяна и в цените на винетните стикери за леките автомобили, допълни той.

Споделяне

Още от България