Магистрат под пагон оглави най-големия апелативен съд

Магистрат под пагон оглави най-големия апелативен съд

Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да уреди в сряда шефа на Софийския военно-апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов на значително по-добро място в магистратурата – председател на Софийския апелативен съд. Той спечели в конкуренция със съдията от апелативния съд Даниела Атанасова, която бе фаворит на председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Пенгезов успя да се наложи след балотаж, на който събра 15 гласа срещу 7 за конкуренцията. На първия тур отпадна съдия Ирина Петрова също от Софийския апелативен съд.

Още преди да бъде избран за шефското място в цивилния съд, бригаден генерал Веселин Пенгезов бе спряган в магистратските среди като фаворит за този пост. Според първоначалните слухове в системата той трябваше да бъде предложен от Лазар Груев, но висшият магистрат официално се спря на Даниела Атанасова.

В речта си пред ВСС преди гласуването обаче Груев не призова за подкрепа на Атанасова, а коментира пред членовете на съвета, че трябва да се гласува "по съвест". Голяма част от колектива на САС негодуваше из коридорите на Съдебната палата от възможността военен съдия да оглави едно от най-големите цивилни съдилища в страна. След като това така или иначе се случи, вероятността да се стигне до открит бунт обаче е малка, коментираха пред Mediapool запознати.

Пенгезов бе замесен в един от големите скандали в съдебната система от времето на бившия главен прокурор Никола Филчев. Срещу тогавашния шеф на военния съд бе внесен сигнал от прокуратурата, че срещу огромна сума се е наел през познат граждански съдия да посредничи за решаването на определено дело в полза на частна фирма. От проверката така и не излезе нищо.

Вероятно с цел да се презастрахова, ген. Пенгезов се бе кандидатирал и за втори мандат на досегашния си пост. След премахването на подсъдността на служителите на МВР към военните съдилищата, шефското място в Софийския апелативен съд стана значително по-важно от властова гледна точка, отколкото неговия военен аналог.

В своята мотивационна реч пред ВСС, Пенгезов заяви, че ще направи съдилището "напълно открито към обществото" като публикува всички съдебни актове в интернет. Той обеща освен пълното въвеждане на случайното разпределение на делата да въведе и вътрешна ротация в съдебните състави в опит да се предотврати външното въздействие върху магистратите.

Освен бригадния генерал, шефските си позиции запази и шефът на Варненския апелативен съд Виолета Бояджиева, която бе избрана за втори мандат на поста. Апелативният съд в Пловдив ще бъде оглавен от досегашния заместник-председател Георги Чамбов. Той победи категорично с 22 на 3 гласа досегашния председател съда и бивш член на ВСС Радка Петрова.

Без особени драми Висшият съдебен съвет избра тримата нови зам.-председатели на върховните съдилища. За заместници на Лазар Груев във ВКС бяха избрани предложените от него Гроздан Илиев и Марио Бобатинов. ВСС избра за заместник-председател на Върховния административен съд досега заемащата поста Венета Марковска.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?