Магистрати: БСП използва непочтени внушения за конституционните промени

Изявленията от парламентарната трибуна на председателя на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков, че Върховният касационен съд (ВКС) се опитва да блокира членството на България в ЕС чрез сезиране на Конституционния съд (КС), са непочтени, се казва в официална декларация на ВКС, разпространена до медиите в понеделник.

В петък Миков окачестви образуваните дела в КС по жалба на ВКС като “атака срещу конституцията” и въведената чрез тях “по-голяма отчетност на съдебната система”. Той нарече председателя на съда Иван Григоров – “един от последните преторианци на Иван Костов в съдебната система”

“Замесването на независимия ВКС в политически дебати и предизборни борби е обидно и крайно несправедливо към над 80 висши магистрати”, пише в декларацията. Съдиите от ВКС категорично не приемат неверни обвинения, че изпълнението на тяхно правомощие - да сезират КС е "атака срещу конституцията".

Според магистратите това е направено “в помощ на политиците“ за “безусловното” ни приемане в ЕС от 1 януари 2007 година.

Върховният съд обжалва въвеждането на импийчмънт чрез НС на председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор, както и увеличените правомощия на правосъдния министър.

КС образува две дела по казуса, а председателят на КС Неделчо Беронов, който бе издигнат за кандидат-президент на десницата, насрочи заседанието за 12 септември.

Според декларацията на ВКС “атакуваните изменения на конституцията” са били остро критикувани от част от управляващите политици, от опозицията, от Европейската комисия и от водещи юристи и журналисти.

“Резерви към въпросните промени имаше и президентът Първанов”, се припомня в отговора на ВКС.

В него се цитира и становището на еврокомисаря по правосъдието и вътрешния ред Франко Фратини, че са необходими спешни нови промени в основния закон, "за да се заличи всяко съмнение за възможност за влияние върху независимата съдебна система".

От ВКС припомнят, че именно Фратини е поздравил при посещението си в София Иван Григоров за сезирането на КС.

Върховните съдии счетоха за свой професионален и граждански дълг да сезират висшия орган по тълкуване на конституцията, за да се изчистят всички неясноти и противоречия в приетите поправки в основния закон преди окончателния и решаващ доклад на ЕК”, се казва в декларацията.

Споделяне

Още от България