МВР шефът се изяви като цензор на прокуратурата и следствието:

Магистратите да говорят само за случаи, които не се следят в чужбина

Отстранената Станелия Караджова застрашила с интервюто си разследването на атентата в Бургас

Цветанов дава пространно интервю за медиите в Академията на МВР. Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Цветан Цветанов директно влезе в ролята на цензор на иначе независимите от изпълнителната власт прокурори и следователи, забранявайки им да се изявяват пред медиите по случаи, които се следят в чужбина и предизвикват международен oтзвук.

 

"За всеки друг криминален случай, който е на територията на страната, няма да има такъв международен интерес и тогава може да говори даденият следовател, или даденият прокурор – по начин, по който прецени, но всяко говорене трябва да бъде до тази граница, за да не възпрепятства разследването, защото бяха направени много интерпретации, които създават проблем в чисто оперативен план", заяви силовият вицепремиер във вторник по време на свое "импровизирано" изявление по различни теми пред медиите след откриването на ремонтирани общежития в Академията на МВР.

 

Повод за коментара му бе отстраняването на шефката на следствения отдел към Бургаската окръжна прокуратура Станелия Караджова от разследването на атентата на летище "Сарафово" на 18 юли м.г. Местното обвинение прекрати участието ѝ по делото след нейно интервю пред в. "24 часа", в което тя сподели какъв е напредъкът на разследващите по случая.

 

"Подобен подход само може да ни създаде проблем в действията, които предприемаме, и затова днес закъснях, защото от 8 часа имахме заседание, свързано с терористичния акт с оперативните служби... С изказването, което направи следователката, определено създаде манипулации и интерпретации, които са угодни на определени среди, но когато говорим за терористичен акт, трябва да бъдем много премерени и много дискретни, защото част от информацията, която ние сме споделяли на следователите, е, за да планираме съвместните си действия в предстоящото и разследването, което тече", разясни критиките си Цветанов.

В подкрепа на позицията си, че Караджова е постъпила непрофесионално, с което е застрашила успеха на делото, вътрешният министър посочи като пример собственото си публично поведение по темата с атентата в Бургас.

"Недопустимо е по този начин да се поднася информация в публичното пространство и затова винаги, когато съм говорил на тази тема, съм казвал, че имаме прогрес в разследването, но нямаме информация, която можем да я пуснем публично. Тази информация, вие видяхте, че от това интервю беше препечатано в много международни издания", добави МВР шефът.

По думите му информацията, изнесена в интервюто на бургаската следователка, всъщност не отговаряла на истината. По думите на Караджова от миналата седмица разследващите са установили самоличността на единия от двамата помагачи на атентатора. Тя обясни, че той се казва Ралх Улиям Рико без да дава повече информацията. Още същия ден (3 януари – бел. ред.) от Инспектората на Върховната касационна прокуратура са започнали проверка срещу Караджова, но тогава бургаската прокуратурата не съобщи, че тя е отстранена от разследването.

Преди ден стана ясно, че формалното основание за отстраняването ѝ е, че магистратът е разгласил пред медиите информация за хода на разследването без да я съгласува предварително с наблюдаващия прокурор. Това съобщение бе предшествано от остро критичните коментари на главния секретар Калин Георгиев и министър Цветанов, които се възмутиха, че "човек от системата може да прави подобни изказвания".

Междувременно Георгиев замина в понеделник за Израел, за да информира тамошните служби за хода на българското разследване. По думите на Цветанов във вторник посещението му било планирано още миналата година и не било във връзка със събитията около следовател Караджова.

"Аз трябваше да имам посещение ноември, но поради това, че ми се удължи програмата в Съединените щати, след това имах посещение в Лондон, след това в Брюксел имаше Съвет на министрите, отложих моето посещение, и то може би ще бъде осъществено след месец-два в Израел", каза още вътрешният министър.

Очаква се до десетина дни президентът Росен Плевнелиев да свика Консултативния съвет по национална сигурност, който да обсъди основно атентата в Бургас. Засега родните власти отказват официално да потвърдят позицията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад атаката стоят Иран и шиитската групировка Хизбула. До момента МВР е разпространило само фотороботите на двама души, които се предполага, че са свързани с атентата.

Споделяне

Още по темата

Още от България