Магистратите с "крайно нуждаещите се роднини" смятат всичко за законно

Магистратите, замесени в скандала с имотите в Приморско, обявиха в понеделник пред Висшия съдебен съвет, че всички действия на техните роднини са в рамките на закона. Това съобщи шефът на етичната комисия във ВСС Цони Цонев след изслушването на пет от главните действащи лица. По случая бе образувано дисциплинарно производство след като комисията реши, че "по един или друг начин" е уронен престижът на съдебната власт. Казусът вече предизвиква и тежки интриги в прокуратурата, които разкриват "интересни" зависимости в бургаския апелативен район.

От спешно извършените прокурорски проверки стана ясно, че община Приморско незаконно е облагодетелствала магистратските роднини, защото при отдаването на правата, те не са живеели в това населено място.

Пред "правителството на съдебната власт" обяснения дадоха тримата бивши председатели на отделения във Върховния административен съд Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов. Урумов бе придружен от дъщеря си Деница, която е съдия в Благоевград и попадна сред строителите на хотели в Приморско върху земя, дадена ѝ от общината като крайно "нуждаеща се" през 2007 година. Тогава тя все още не е била магистрат.

"Ще коментирам след Световното по футбол", направи опит да бъде забавен Урумов след изслушването, а дъщеря му не отрони и дума.

Във ВСС дойде и шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, чиято 80-годишна майка също е придобила право на строеж върху общински терен в същия малък морски град. След като вече направи пътека до етичната комисия заради банкети и обвинения за връзка с "Наглите", Пенгезов се усъмни, че някой иска да го махне от поста. "Няма да успеят", прогнозира той като заяви, че това е желанието на "хора" от и извън съдебната система.

Съдиите групово отрекоха техните роднини да са се възползвали от правото на строеж. С това не може да се похвали само Деница Урумова, чиято незавършена сграда все още стои на самия бряг на Приморско.

Шефът на етичната комисия съобщи още, че всички магистрати са знаели за имотните просби на роднините си. Скандалът обаче се обърна и срещу самия Цони Цонев, който бе обвинен от бившия апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов в "двойнствен морал".

Прокурорски интриги

Йордан Иванов също бе намесен в скандала имотите, след като неговият доведен син също се оказа сред облагодетелстваните като "крайно нуждаещи се" магистратски роднини. Той обаче говори пред бТВ, а не пред ВСС, защото напусна системата заради скандала "Красьо". По думите му Цони Цонев (бивш висш административен прокурор) е бил близък приятел с районния прокурор на Царево Кънчо Крумов.

Иванов изнесе информацията, че майката на Крумов също е получила право на строеж като крайно нуждаеща се, което бе потвърдено от самия районен прокурор. "Г-н Цони Цонев, за никого не е тайна, че е личен приятел с Кънчо Крумов. Многократно му е гостувал, воден е на лов там, почива лятно време, обгрижван от Кънчо Крумов", каза Иванов и постави въпроса защо ВСС не обръща внимание на този казус.

Бившият бургаски прокурор нападна Цонев и за отношението му към сегашния зам.-апелативен прокурор на Бургас Жанет Красимирова. По думите му тя се е възползвала незаконно от апартамент, но разследването на Софийската градска прокуратура е било прекратено поради изтекла давност. Иванов заяви, че именно шефа на етичната комисия се е изкал ласкаво за нея при повишението ѝ от редови прокурор до зам.-шеф.

Цони Цонев и Кънчо Крумов отхвърлиха твърденията с обяснението, че не са приятели. Шефът на етичната комисия сподели още, че след получен инсулт през 2005 г. не може да ходи нито на лов, нито на море. Той заяви, че всичко по този нов случай ще бъде проверено. По случая "Красимирова" Цонев заяви, че тя е била предложение на бургаския апелативен прокурор, а той се е изказал пред ВСС само, за да има мотиви към решението за повишение. "Преразказах оценките от атестацията ѝ", каза Цонев.

Едно знам, друго не знам

Бившият шеф в прокуратурата Йордан Иванов даде противоречиви обяснения относно получената облага от своя доведен син Петър Попов. През 2004 г. Попов декларира, че живее с още четирима души в жилище от 60 квадратни метра на ул. "3 март" в Приморско. Молбата му като "крайно нуждаещ се" е удовлетворена и срещу 1829 лева той получава право да застрои 469 квадратни метра.

В понеделник баща му публично обясни, че по това време Попов е бил редовен студент в София и не живял в Приморско. "Нямам представа с кого е живял, кога е живял и как е живял. Но мога да ви кажа едно, че нито е извършил престъпление, нито административно нарушение", обясни Иванов.

Той заяви, че въпреки това е разбрал за правото на строеж през 2008 или 2009 година, когато сам синът му му разказвал. "Абсолютно нищо няма построено. Има единствено едно отстъпено право на строеж", разказа още Иванов.

Прокурорът, който бе уволнен от системата заради "Красьо", описа причината за своето изгонване като "просто един млад човек, доста интелигентен и доста информиран".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?