Магистратите със замразени заплати и през 2011 година

В бюджета на съдебната власт за 2011 година не са предвидени средства за увеличаване на заплатите на магистратите, заяви в четвъртък в отговор на въпрос на Mediapool председателят на бюджетната комисия във Висшия съдебен съвет Иван Колев. Той обясни, че наложеният преди два месеца мораториум върху индексацията на заплатите в тази сфера ще продължи да е в сила и през следващия бюджетен период.

Въпреки това ВСС ще поиска от Министерството на финансите приблизително 100 милиона лева по-голям бюджет за 2011-та. През тази година съдебната власт първоначално поиска 437 млн. лева, но в Народното събрание тази сума бе орязана с 50 млн. лева до 387 милиона. За следващата година се предлага бюджетът на съдебната власт да бъде 483 млн. лева. В петък представителите на ВСС ще имат среща с финансовия министър Симеон Дянков по темата. Иван Колев прогнозира, че бюджетът на съдебната власт отново ще бъде редуциран.

Съдебната власт ще иска 25 млн. лева за капиталови разходи. От тях 10 млн. лева трябват за преустройството на бъдещата сграда на Софийския районен съд, която бе обещана през юли от премиера Бойко Борисов. Други 7 милиона са нужни за доизграждането на Единната информационна система за противодействия на престъпността (ЕИСПП) в съдилищата и прокуратурата. Системата се внедрява вече 14 години и за нея са изхарчени над 20 млн. лева, но тя все още не функционира в цялост.

Иван Колев заяви, че подобна е ситуацията и със Софийския районен съд. По думите му предишните правосъдни министри Георги Петканов и Миглена Тачева са похарчили над 1 млн. лева, но все още няма работен проект за преустройство на сградата на ГУСВ, в която трябва да бъде настанена част от най-големия български съд.

"Трябва да бъде проверено къде са отишли тези пари. Това са над 1 млн. лева, а в момента разполагаме единствено с идейни проекти", обясни Иван Колев.

Други 24 млн. лева са нужни на съдебната система, за да изпълни Закона за класифицираната информация и назначи нови 946 служители в системата. Всички около 300 институции в системата трябва да имат по един служител по сигурността, деловодител и регистратор на постъпващата класифицирана информация. Това се налага и за малки районни съдилища, които на практика не боравят с такива данни.

Иван Колев прогнозира, че през 2011 година един от основните проблеми пред районния и градския съд в София, както и за двете върховни съдилища, ще бъдат натрупаните отпуски. Както Mediapool вече писа само за съдиите и служителите в градския съд това са над 10 000 дни. "Ако те си вземат отпуските, има опасност съдебната система да блокира. Ако ги изплатим, това ще източи бюджета на съдебната власт", обясни Колев.

Той заяви, че вече се е налагало в системата да бъдат изплащани между 15 000 и 50 000 лева за натрупани отпуски. "И сега има магистрати, които през последните 8 години не са си взели и 1 ден отпуск", разказа Колев. По думите му голям проблем ще бъде и изплащането на обезщетенията при пенсиониране, за които през 2010 година вече са дадени 3 млн. лева.

Иван Колев обясни още, че във Висшия съдебен съвет има "голям разнобой" по въпроса за закриването на малките ненатоварени районни съдилища и прилежащите им прокуратури. Част от членовете на съвета категорично са заявили, че не искат имената да им се свързва с подобно нещо. През септември членовете на ВСС ще проведат три срещи в три апелативни района в страната и заедно със съдиите ще решат какво да се прави.

"Един малък съд с двама съдии, води след себе си и прокуратура. Заедно с персонала това са общо 25 работни места. Нормално е да има съпротива", каза Колев. В отговор на въпрос на Mediapool той допълни, че въпреки съпротивата най-вероятно ще има закриване на съдилища, а те ще бъдат компенсирани от мобилни съдебни състави, които ще гледат делата на място.

Споделяне

Още от България