Магистратите ще получат две средни бюджетни заплати за облекло

Висшият съдебен съвет (ВСС) реши в сряда да бъдат отпуснати по две средни месечни бюджетни заплати на всеки магистрат за закупуване на облекло през тази година. Парите за дрехи са изчислени върху средната заплата в бюджетната сфера към месец септември миналата година. Така всеки магистрат ще получи по 844 лева целево за подобряване на външния си вид през 2007 година.

В същото време най-честите оплаквания на съдебната власт са заради липсата на средства за компютри, автомобили и строеж на нови сгради.

Парите за облекло трябва да бъдат отпуснати до месец след приемането на бюджетните сметки на отделните съдебни институции в страната.

На заседанието си в сряда ВСС задължи институциите в съдебната система да публикуват всички свои доклади в интернет. Това бе решено в изпълнение на препоръките от мониторинговия доклад на Европейската комисия от есента на м. г.

За да изпълнят европейските изисквания за повишаване прозрачността на съдебната власт, прокуратурите, съдилищата и следствените служби преди това бяха задължени да направят свои сайтове.

Споделяне

Още от България