Магистратурата дружно се противопостави на опита за подчиняване на ВСС

Представители на трите магистратски общности, Висшия съдебен съвет и адвокатурата се обявиха против ключови моменти от мащабния правителствен проект за промени на Закона за съдебната власт. Те се противопоставиха основно на опита за поставяне на членовете на ВСС в зависимост от решенията на спецслужбите за благонадеждност.

Във вторник правната комисия в Народното събрание прие на първо четене законопроекта с гласовете на управляващата партия, "Атака" и Синята коалиция. Против се обяви опозицията от БСП и ДПС, но необяснимо хората на Доган решиха да гласуват "въздържал се".

Социалистите обявиха, че принципно са склонни при второто гласуване да подкрепят част от идеите на министър Маргарита Попова.

За кратко на заседанието на комисията в опит да демонстрира съпричастност към важността на законопроекта присъства и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Маргарита Попова от своя страна излезе от залата докато се изказваше представляващият ВСС Анелия Мингова.

Основните възражения на магистратите срещу законопроекта бяха насочени срещу въвеждането на задължителна проверка за изваждане на допуск за класифицирана информация за членовете на Висшия съдебен съвет.

Основен инициатор на поправката е вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Той отдавна подозира висшите магистрати във връзки с всички "октоподи" и чрез въвеждането на тази процедура на практика спецслужбите, които са подчинени на Цветанов (като вицепремиер той отговаря за ДАНС), ще извършат цялостна разработка под формата на проучване на магистратите от ВСС. Съмненията са, че с тази поправка изпълнителната власт се опитва да упражни недопустима намеса в работата на съдебната власт.

Съдебният съвет, прокуратурата, шефовете на двете върховни съдилища Лазар Груев и Константин Пенчев и адвокатурата обявиха това за недопустимо.

Магистратите се обявиха и против предложенията да се създават атестационни и етични комисии в окръжните съдилища и прокуратури. Основният им мотив бе, че така ще се засилят местните зависимости в съдебната система. Представителят на адвокатурата Даниела Доковска определи законопроекта като опит за превръщането на ВСС в "регистратор на чужди оценки".

Правосъдният министър защити предложението си с аргумента, че така всички магистрати ще бъдат ангажирани с реформата и управлението на системата.

БСП и ДПС възприеха изцяло възраженията на магистратите и обявиха, че, ако бъдат приети, нормите ще създадат повече проблеми в системата, отколкото ще решат.

Синята коалиция и "Атака" защитиха принципно законопроекта. Зам.-председателят на Народното събрание Екатерина Михайлова отбеляза като добри предложенията за допълнителен изпит за младшите магистрати, който ще се провежда от Националния институт на правосъдието (НИП). Десните подкрепиха и идеята магистратите, които не издържат изпита, след 9-месечния курс да връщат стипендиите, които държавата им е изплатила за този период.

Михайлова обясни, че е добро и предложението за създаване на публичен регистър, в който магистратите ще декларират, ако членуват в неправителствени организации.

Споделяне

Още от България