Махат енергошефове заради нарушения и неспазени насоки за цените

Рокадите ще засегнат общо 23 души в 11 фирми под шапката на МИЕТ, обяви Асен Василев

Асен Василев, сн. БГНЕС

Членове на борда на директорите и шефове на държавните енергийни дружества ще бъдат сменени, защото не са спазили насоката, дадена от Министерството - първо да се търсят резерви в системата, а след това се правят искания за по-високи цени на енергията. Това заяви пред журналисти в петък служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, който само преди два дни призова “Националната електрическа компания“ и “Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО) да ревизират заявеното повишение на тарифите си, което е между 25 и 177 на сто.

 

Ще бъдат направени 23 персонални промени в 11 дружества, които са под "шапката" на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), каза Василев, който се включи в третото заседание на сформирания към ведомството обществен съвет. Той уточни, че рокадите ще засегнат и дружества извън енергетиката.

 

Проблемни договори в БЕХ и АЕЦ

 

От думите му стана ясно, че намеренията са да се смени шефът на “Българския енергиен холдинг“ Михаил Андонов и да се обяви конкурс за нов директор на АЕЦ “Козлодуй“. Проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за управлението в централата в периода 2011-2012 г. установила сериозни нарушения, освен това проблемите в ядрената централа били системни. В началото на април пък прокуратурата образува пет дела за безстопанственост в енергетиката, едното от които засяга подписвани от Андонов договори.

 

Според сега обявените констатации на АДФИ, нарушенията в АЕЦ “Козлодуй“ са свързани основно с провеждането на обществените поръчки. Договори по възлагането им били подписвани вместо от директора на централата от други служители. Освен това липсвал архив на проведените търгове през последните четири години , каквото изискване има в Закона за обществените поръчки. Констатирани са и случаи, при които цената на сключения договор значително надвишава прогнозната стойност на обществената поръчка, както и победили по-скъпи оферти при критерий за спечелване “най-ниска цена“.

 

Проблеми с воденето на документация при бракуването на активи на дружеството пък създават предпоставки за нередности с продажбата на оборудване от централата. посочва се и случай, при който останало свежо ядрено гориво след извеждането на малките блокове от експлоатация е било продадено на руската ТВЕЛ на по-ниска от реалната им цена. Така доставчикът на суровината си взел обратно количества, чийто размер в резумето на доклада не се посочва, за 71 192 лв. при тяхна балансова стойност от 1 134 287 лв. 

 

Василев обяви за възможни смени на върха в държавната енергетика малко след назначението си в средата на март. Тогава той каза, че първо ще се запознае по-отблизо с работата на директорите на “България енергиен холдинг“ (БЕХ) Михаил Андонов и на дъщерните му дружества НЕК, оглавявана от Крум Анастасов, АЕЦ “Козлодуй“ начело с Валентин Николов, както и Мини “Марица Изток“ и ТЕЦ “Марица Изток 2“. Промени на шефовете на “Булгаргаз“ Димитър Гогов и на “Булгартрансгаз“ Кирил Темелков засега не са коментирани.

 

И в петък служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма не съобщи конкретни имена за смяна в държавната енергетика. Той се ограничи само с думите, че ще бъдат сменени управленските бордове, които от своя страна ще изберат нови изпълнителни директори на дружествата.

Преди два дни министърът обяви също така своето намерение за кадрови промени и в самото МИЕТ, заради изчерпан кредит на доверие към заварените служители.

 

На обвиненията за непотърсени резерви за запазване на цените на електроенергията отвърна само шефът на ЕСО Иван Йотов, който също присъстваше на обществения енергиен съвет.

 

ЕСО е на загуба от регулираната си дейност, а трябва да се осигури възможност за отделяне на дружеството от НЕК, за да се изпълнят изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет и страната ни да не бъде санкционирана от Брюксел, каза Йотов.

 

ЕК обяви в началото на 2013 г., че ще заведе дело срещу България заради това, че не осигурява възможност за конкуренция при търговията с ток. Стъпка за това обаче е прехвърлянето на енергийната мрежа на НЕК към ЕСО и отделянето на енергийния оператор, което се бави.

 

Фирмите не искали токът да поскъпва, но се налагало

 

Йотов обясни, че ЕСО въобще не искал да вдига цените на тока от 1 юли, но това се налагало, тъй като дружеството е на загуба, защото досега на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ѝ е било най-лесно да намали цената за държавните енергийните дружества. По думите му от регулираната си дейност ЕСО е била през 2012 г. на загуба с над 150 млн. лв., която обаче е частично компенсирана с продажбата на преносен капацитет за износ на ток и е сведена до 39 млн. лв. С намаления сега експорт на електроенергия обаче приходите на оператора са в пъти по-ниски.

 

Електроразпределителните дружества обаче от своя страна коментираха, че при последната промяна на цените на 5 март именно от тях са взети резервите за поевтиняването на тока.

 

Общо 480 млн. лв. дефицит има в ЕРП-ата и на практика тези дружества са декапитализирани, заяви Пламен Стефанов от "Енерго-Про".

 

Оказа се, че и миньорите не искат да се увеличават цените на електроенергията, но трябва да се спасят българските мини по думите на Александър Загоров от КТ "Подкрепа".

 

Стефан Герчев - член на ДКЕВР, заяви, че винаги преди определяне на нови цени енергийните дружества искат големи повишения, но те никога не са били разрешавани от ДКЕВР. Средно сме увеличавали цените на електроенергията с 4-6 процента, само миналото лято се наложи да се повишат цените с 13 процента заради голямото въвеждане на ВЕИ-централи, каза Герчев. В отговор на това производителите на "зелена енергия" заявиха, че само около пет процента от повишението на цените на тока се дължали на "зелената добавка".

Споделяне

Още по темата

Още от България