Махат парите за вредни условия на труд

Компенсациите за вредни условия на труд ще бъдат премахнати и заменени с друг механизъм на обезщетяване. Това съобщи Гълъб Донев, директор на Дирекция "Условия на труд" към Министерството на труда и социалната политика, на конференция, организирана от КНСБ.

Осигуряването на предпазна безплатна храна за работниците също ще отпадне, допълни Донев. Той каза, че това няма да доведе до намаляване на доходите на служителите, защото ще бъде изготвен нов механизъм за компенсация. Той трябва да бъде изготвен от представители на синдикатите, работодателите и държавата до края на март 2005 г.

Новата система за заплащане на вредните и храната ще отчита условията на труд, тежестта на работата, спецификата на отделните дейности, ангажираното работно време. Конкретните размери за допълнителните суми ще бъдат уточнявани с колективното трудово договаряне на всички нива, добави Донев. Тези обезщетения не трябва да се прибавят към основната работна заплата, смятат от социалното министерство.

Ще се изработят и нови изисквания за намаленото работно време и допълнителния отпуск при вредни условия на труда, които действат превантивно за запазване здравето на работещите, подчерта Донев.

Премахването на компенсациите ще засегне 350 000 работещи при вредни условия на труд, съобщи на конференцията председателят на КНСБ Желязко Христов. От тях около 180 000 работници получават безплатна предпазна храна. С падането на допълнителните плащания работодателите ще спестяват за сметка на работниците около 105 000 000 лв. годишно, допълни той. Синдикатите няма да допуснат отнемане на правото за допълнителен отпуск, намаленото работно време и безплатната храна, категоричен бе Христов.

Компенсации за вредни условия на труда не трябва да се регулират от държавата, а да се договарят според спецификата на предприятието, смята заместник-председателят на Българска стопанска камара Дикран Тебеян.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?