Махмуд Абас заяви готовността си за възобновяване на мирните преговори с Израел

Палестинският президент Махмуд Абас изрази на среща с британския премиер Дейвид Камерън готовността си за възобновяване на мирните преговори с Израел, предадоха осведомителните агенции, позовавайки се на официален представител на канцеларията на Камерън.

"Президентът Абас изложи своите планове по отношение на новото палестинско правителство от технократи, подкрепящо принципите на близкоизточната "четворка" /Русия, САЩ, ЕС и ООН/, включително отказ от насилие и признаване на Израел. Той също така изрази готовност за възобновяване на мирните преговори с Израел и надежда, че това може да се случи много скоро", съобщиха от канцеларията на британския премиер.

"Премиерът потвърди нашата подкрепа за намиране на решение, основаващо се на принципа на две държави, а също така и подкрепа към палестинската автономия от страна на Великобритания. Той призова за постигане на напредък към скоро възобновяване на мирните преговори, които остават единственият перспективен път към дългосрочно решение", заяви още представителят на Камерън.

Във вторник израелският президент Шимон Перес също изрази надежда прекъснатите през април преговори с палестинците да бъдат възобновени. "Преговорите с палестинците, ръководени от държавния секретар на САЩ Джон Кери, понастоящем са в пауза, но не са приключили", заяви Перес на пресконференция в Осло.

Подновени през юли миналата година от Кери, израелско-палестинските преговори стигнаха до крайния срок 29 април без да постигнат резултат. Още преди тази дата Израел ги
преустанови в резултат на обявения нов план за помирение между Организацията за освобождение на Палестина (ООП) на президента Махмуд Абас и ислямисткото движение Хамас, което управлява в ивицата Газа.

Също в Лондон и държавният секретар на САЩ Джон Кери проведе двучасови разговори с палестинския президент Махмуд Абас късно снощи в първата им среща откакто посредническите усилия на САЩ за постигането на изарелско-палетсинско споразумение стигнаха до задънена улица миналия месец, съобщи Ройтерс.

По време на срещата Кери е подчертал, че "вратите остават отворени" за мирните преговори, но ясно е показал, че зависи от Израел и палестинците да предприемат стъпки към възобновяване на преговорите, заяви високопоставен представител на Държавния департамент.

Кери и призовал както палестинците, така и Израел "да се въздържат от безполезни стъпки".

Американският държавен секретар също така е подчертал необходимостта палестинците да признаят Израел, да спрат насилието и да се придържат към предишните споразумения. Той благодарил на Абас, че публично се е ангажирал с тези принципи, заяви представителят на Държавния департамент.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?