Махнат е шефът на НЕК, чиято оставка не бе приета

Наследява го бившият директор на БЕХ Иван Йончев

Петър Илиев, сн. БГНЕС

Изпълнителният директор на "Националната електрическа компания“ *(НЕК)  Петър Илиев, който преди повече от месец подаде оставка от поста, но тя не бе приета от борда на компанията майка "Български енергиен холдинг" (БЕХ), сега е отстранен. Това съобщиха от БЕХ в петък, без да посочват мотиви за решението на съвета на директорите, от който наскоро си тръгнаха шефът Петьо Иванов и самият Петър Илиев. Те бяха заменени съответно от Жаклен Коен, който е и в управата на АЕЦ "Козлодуй", и от шефа на държавните мини "Марица Изток" Андон Андонов.

От петък на мястото на Петър Илиев начело на електрическата компания идва Иван Йончев, който също като Коен е в борда на ядрената централа. Йончев също така беше шеф на БЕХ до юли 2014 г., когато бе заменен от Жаклен Коен под претекст, че трябва да се лекува и това за дълго ще му пречи да изпълнява задълженията си начело на холдинга, но малко по-късно влезе в борда на АЕЦ "Козлодуй"..

В енергийните среди още при смените на върха в БЕХ се заговори, че следващата рокада ще е в НЕК, където мандатът на Петър Илиев изтича на 26 юли 2019 г. Дни по-късно смяната му е факт и вероятно точно това е формалната причина за отстраняването му.

Буди недоумение обаче защо ако енергийният министър Теменужка Петкова е смятала да отстрани Илиев от поста, не прие подадената му на 19 юни оставка.

Смяната на Петър Илиев става докато е в отпуск, изтичащ в същия ден.   Отстраняването му става по същия начин като Петьо Иванов, който научи за замяната си докато беше в чужбина на преговори.

"Нямам обяснение за това решение на борда на БЕХ, не знам какви са мотивите да не ми вземат оставката преди, а да ме махнат сега", коментира Илиев пред Mediapool.

През юни той посочи като лични мотиви в молбата си за напускане, но неофициално се твърдеше, че иска да си тръгне заради нападките от страна на бизнеса срещу него, обвиненията, че НЕК е виновна за високите цени на тока на борсата и търканията, които имал в средите.

Това е поредната смяна в държавната енергетика без оценка за свършеното от освободения шеф и без обяснения какво се очаква да направи в повече наследникът му.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес