Майчинските все пак ще бъдат увеличени на 310 лева от 1 юли

Помощта за първокласници нараства със 100 лева, нови 60 000 души с право на енергийни помощи

Сн. БГНЕС

Правителството одобри пакет, с който да бъдат подпомогнати майки, родители на първокласници и семейства на енергийни помощи, на обща стойност 26.9 млн. лева. Парите ще дойдат изцяло от преразпределение на средства в бюджетите на НОИ и Министерството на труда и социалната политика, съобщи социалният министър Хасан Адемов.

 

Обезщетението за отглеждане на дете между една и две години ще бъде увеличено от 240 лева на 310 лева още от 1 юли, а не както се очакваше от 1 октомври. Крайното решение за майчинските ще бъде взето от парламента, където в момента тече обсъждане на законови промени, но препоръката на правителството е увеличението да влезе в сила от 1 юли, каквото е предложението на депутатите от ГЕРБ, а не от 1 октомври, както предлагат депутатите от БСП.

 

За увеличението ще бъдат необходими допълнително 17 млн. лева до края на годината, които се очаква да дойдат от икономии в бюджета на НОИ. За първото тримесечие на годината обаче НОИ отчете преразход на парите за майчинство в размер на 1.5 млн. лева. Икономии от 19 млн. лева бяха отчетени при разходите за пенсии.

 

По-ранната дата за увеличението на майчинските обаче е станала причина помощта за семействата на първокласници да бъде увеличена с по-малко от планираното. От 150 лева тя се увеличава на 250 лева от новата учебна година. Първоначално обаче се обмисляше тя да бъде вдигната двойно до 300 лева.

 

Социалният министър обясни, че това са възможностите на Министерството на труда и социалната политика, а финансовият министър Петър Чобанов допълни, че е имало сериозни разговори какво да бъде увеличението и според него “тази стъпка не е малка“. Адемов припомни, че тази помощ не е променяна от 2008 година насам.

 

Социалният министър посочи, че тази помощ е насочена към семействата с ниски доходи и има за цел предотвратяване на ранното отпадане от училище.

 

Помощта се дава на семейства, където доходът на член от домакинството не надвишава 350 лева. Доходен критерий няма за семействата на деца с увреждания и децата с един родител.

 

Адемов съобщи, че помощ ще получат семействата на 45 000 първокласници или 65% от всички деца, които тази есен тръгват за първи път на училище.

 

Тази мярка ще струва допълнително 4.9 млн. лева.

 

Разширява се и кръгът на хората, които ще имат право на помощ за отопление от 65 лева месечно в зимните месеци. Доходът, до който се отпуска енергийна помощ, се увеличава средно с 15 лева за различните групи правоимащи и така за новия отоплителен сезон общо 270 000 души и семейства ще бъдат обхванати. За сравнение сега право на помощ имат около 210 000 души.

 

Тази мярка ще струва допълнително 5 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?