Майчинството на земеделската шефка не я спаси от уволнение

Майчинството на земеделската шефка не я спаси от уволнение

Шефката на Държавен фонд “Земеделие“ (ДФЗ) Калина Илиева бе освободена от поста, реши на заседание късно вечерта в четвъртък Управителният съвет на фонда.

По-рано през деня Найденов съобщи, че заместникът ѝ Светослав Симеонов ще заеме временно мястото на Калина Илиева, чиято "тайна" бременност и раждане се превърнаха в новина от национално значение, след като от седмици наред се въртяха като любима кулоарна клюка из коридорите на земеделското министерство.

На заседанието обаче се решило тя да бъде уволнена, а Симеонов да се назначи за постоянно. Това, че е в майчинство не я спасявало, тъй като длъжността ѝ е изборна и не попада под обикновената защита на Кодекса на труда, обясниха от фонда.

По-рано през деня агроминистърът определи назначението на Симеонов като “безалтернативно“, тъй като освен излязлата изненадващо за него в майчинство шефка Калина Илиева, единствено този от заместниците ѝ има акредитиран подпис в Брюксел за вземане на решения и разплащания по еврофондовете.

Така няма да се блокира работата на фонда, където междувременно спешно е разпоредена одитна проверка за работата на Калина Илиева, която бе избрана на поста преди около година с конкурс.

По закон Илиева трябва да определи заместника си, което обаче не е станало, а самата тя е в болница, след като родила в сряда.

Министър Найденов твърди, че е силно изненадан от бременността на Калина Илиева. Допреди три-четири дни той смятал, че тя е много болна, тъй като му били представяни болнични листове със сериозни диагнози.

Бъдещото майчинство на Илиева бе издадено в неделя от баща ѝ, който се обади в БНР, възмутен от твърденията на Найденов в ефир, че дъщеря му е сериозно болна.

Дори и след това обаче тя отричала бременността си пред преките си началници.

"Определено не ми стана приятно и не мисля, че трябва да научавам в национален ефир подобна новина за човек, който стои начело на институция, която ръководи милиарди, но това е неин личен избор", коментира в четвъртък земеделският министър.

“В личен план не разбирам нейното поведение“, допълни той. “Аз не изключвам хипотезата, че тя е имала съпътстващо заболяване, не е изключено по време на бременност да се разболееш от друго“, заяви Найденов. Той допълни, че не смята да разследва случая с болничните листове, “кой какво издал“.

“Нека да сложим точка на тази тема, днес ще заседаваме, фондът се ръководи в момента, тя има достатъчно заместници”, каза още земеделският министър.

Той подчерта, че Калина Илиева е “един изключително добър специалист, наистина много амбициран млад човек”.

Не е ясно какви точно са отношенията между Илиева и Найденов и как върви служебната комуникация, но източници от ДФЗ казаха пред Mediapool, че за бременността на шефката се знае поне от два-три месеца, че това не е нещо, което може да бъде крито, и че повечето служители на фонда очаквали с "нетърпение" нейното излизане в майчинство.

И докато Найденов казва, че Илиева до последно ходела на работа и не е определила свой заместник, документи сочат, че тя е посочила за такъв в периода от 27 септември до 8 октомври Ангел Кинанов, който се счита за представител на ДПС. Според пресцентъра на МЗХ пък шефката на ДФЗ е била от три седмици в болнични и за всяка от трите седмици била определила на ротационен принцип да поеме работата ѝ по един от тримата ѝ заместници.

Найденов съобщи още, че очаква още днес управата на фонда да получи изключително подробен и точен доклад за свършеното досега в ДФЗ, и ако има изоставане, за каквото се твърди, то да бъде наваксано”

“Нямало е изоставане за подписа ѝ, защото макар и в болнични, всъщност, доколкото знам, тя буквално до последните дни е ходела във фонда и едва ли работата е забавена заради това, че не е ходела”, каза министърът.

Още от назначаването ѝ начело на фонда, срещу Илиева имаше брожения. От БСП в последния месец засилиха атаките срещу нея и дори подадоха сигнал до прокуратурата за това, че заради нейната несвършена работа по програма САПАРД, на фермерите вместо от еврофондовете са платени о националния бюджет 150 млн. лв.

Тези твърдения предизвикаха и последната публична изява на Илиева миналата седмица, когато тя отхвърли тези твърдения и заяви, че откакто е поела фонда, се е отпушила работата му и са платени над 1 млрд. евро по Програмата за развитие на селските райони.

Споделяне

Още по темата

Още от България