Окончателно

Майчинството през втората година става 310 лева от 1 юли

От 1 юли обезщетението за отглеждане на дете между една и две години се увеличава от 240 лева на 310 лева, реши окончателно парламентът в четвъртък като прие на второ четене промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2013 година.

За увеличението ще бъдат необходими допълнително 16.7 млн. лева до края на годината, които се очаква да дойдат от икономии в бюджета на НОИ. Управителят на НОИ Бисер Петков съобщи, че за петте месеца изпълнението на разходната част на бюджета е с около 32 млн. лева по-малко от планираните, което дава увереност, че няма да се допусне превишение на разходите.

Мярката за повишение на майчинството беше залегнала още в предизборната програма на БСП, а в последствие и в стабилизационния пакет с мерки, предложен от премиера Пламен Орешарски.

От БСП и от ГЕРБ бяха внесли идентични законопроекти за увеличаване на обезщетението за отглеждане на дете, но левицата предлагаше това да стане от 1 октомври, а бившите управляващи - от 1 юли.

По предложение на кабинета обаче в крайна сметка бе одобрена по-ранната дата за увеличение на плащането.

В миналия парламент въпросът за повишаването на обезщетението и изравняването му с минималната работна заплата многократно бе поставян на дневен ред от опозицията, но ГЕРБ упорито отказваше да го увеличи, което в хода на предизборната кампания отчете като грешка.

Не е ясно дали след огласеното вчера увеличение на минималната заплата от 1 октомври размерът на майчинството също ще се повиши.

На обезщетението имат право само жени, които са били осигурявани. През първата година те получават 90% от осигурителния си доход.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?