Майданът поиска от Порошенко план за спасение на Украйна

Около хиляда души се събраха на Майдана в неделя, сн. ЕПА/БГНЕС

Митинг, събрал в неделя над хиляда души на площад "Независимост" в Киев, завърши с призив на Майдана към новоизбрания президент Петро Порошенко да разработи програма за спасение на страната от кризата, която да бъде широко обсъдена с народа, предаде агенция УНИАН.

Събралите се на Майдана, откъдето започна свалянето на проруския президент Виктор Янукович и неговото правителство, настояха за обединяване на усилията на властта и обществото за стабилизиране на ситуацията в страната и осигуряване на мира във всички региони на Украйна, в някои от които и в неделя продължиха сраженията между украинските сили за сигурност и проруски сепаратисти.

Майданът иска още да се отмени лятната ваканция за върховната Рада заради сложната ситуация в страната. От парламента се иска да приеме нов изборен закони  да насрочи предсрочни парламентарни избори.

В същото време в контролирания от опълченци от самопровъзгласилата се Донецка република град Славянск снаряд на украинската армия падна върху купола на църквата, при което е загинало малко момиче, съобщава РИА Новости.

За последното денонощие в града по данни на общината са загинали петима души.  Бе съобщено и за скъсан газопровод в резултат на обстрела. В града няма осветление и вода, по улиците му се водят боеве между украинската армия и опълченци.

Над 10 хиляди украинци са напуснали домовете си през последните три месеца заради боевете в източна Украйна, предаде РИА Новости, като се позова на изявление на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Според представител на организацията, ако положението в тази част на страната не се подобри, броят на бежанците ще продължава да расте драстично.

В момента около 3 хиляди души се крият в Киев. Много от тях нямат роднини или приятели, на които да разчитат, и изпитват сериозни трудности.

Споделяне

Още от Свят