Майк Пенс: Бъдещето на Западните Балкани е на Запад

Майк Пенс: Бъдещето на Западните Балкани е на Запад
Бъдещето на страните от Западните Балкани е свързано със Запада, заяви днес американският вицепрезидент Майкъл Пенс на съвместна пресконференция с черногорския премиер Душко Маркович, излъчвана на живо от черногорската телевизия, съобщиха информационните агенции.
 
"Ние твърдо вярваме, че бъдещето на Западните Балкани е на Запад, и ние ще продължим да работим за създаването на здрави отношения между Европейския съюз, Западните Балкани и САЩ", каза Пенс.
 
Той благодари на черногорската страна за приноса в укрепването на НАТО. Пенс каза, че за него е голяма чест да бъде първият американски вицепрезидент, посетил Черна гора. Членството на Черна гора в алианса той определи като исторически успех, постигнат само 10 години след обявяване на независимостта на страната.
 
Маркович от своя страна каза, че се надява бъдещите контакти с представители на САЩ допълнително да обогатят сътрудничеството между двете страни, преди всичко в икономически план.
 
В отговор Пенс обеща подкрепа на САЩ за страните от Западните Балкани.
 
"Вашата храброст, особено в условията на руския натиск, вдъхновява света и аз ви поздравявам за това", каза Пенс на официалната вечеря в негова чест, организирана снощи от черногорския премиер Душко Маркович.
 
Бившата югославска република Черна гора, с население от 680 000 души и армия от 2000, се присъедини към НАТО през юни т.г., припомня Ройтерс и допълва, че осем месеца по-рано Подгорица обвини руски шпиони в опит за преврат с цел осуетяване на присъединяването.
 
Москва отхвърли обвиненията като антируска истерия и предупреди, че ще предприеме ответни мерки срещу "враждебния курс" на Черна гора.
 
Западът твърди, че Русия увеличава влиянието си в бивша Югославия, особено сред православните християни в Сърбия, Черна гора, Македония и Босна.
 
Сърбия особено, се превърна във фокус на руското внимание, докато се опитва да балансира между стремежа за присъединяване към ЕС и естествената привързаност към Русия.
 
Русия се противопостави на членството в НАТО на Черна гора, чиито дълбоководни адриатически пристанища могат да бъдат използвани в подкрепа на военноморски операции в Средиземноморието, посочва Ройтерс.
 
Пенс пристигна в Черна гора от Грузия, която води кратка война с Русия през 2008 г., заради анклава Южна Осетия. Той посети и Естония, където заяви на лидерите на балтийските държави, че могат да разчитат на подкрепата на САЩ, ако бъдат изправени пред агресия от страна на Русия.
 
В сряда Пенс участва в Подгорица в среща на върха на Адриатическата харта, в която влизат членките на НАТО Черна гора, Хърватия и Албания, както и Босна и Македония. Лидерите на Сърбия, Словения и Косово също участват в срещата, тъй като страните им имат статут на наблюдатели в организацията, създадена през 2003 г. под покровителството на САЩ с цел да координира дейностите в подкрепа на страните кандидатки за членство в НАТО.
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?