Майк Пенс и Руди Джулиани няма да сътрудничат на разследването за импийчмънт срещу Тръмп

Рудолф Джулиани

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и личният адвокат на Доналд Тръмп Руди Джулиани няма да сътрудничат на воденото от контролираната от демократите Камара на представителите разследване за импийчмънт срещу президента, съобщи Ройтерс.

Пентагонът от своя страна заяви, че няма да изпълни искането на долната камара на Конгреса да ѝ предаде документи, имащи отношение към опитите на Тръмп да окаже натиск върху Украйна да разследва потенциалния му съперник от демократите на президентските избори в Съединените щати догодина Джо Байдън.

Това е поредният пример за решимостта на американския президент да пречи на разследването за импийчмънт, което заплашва да погълне президентския му мандат, отбелязва Ройтерс.

"Доказателствата за възпрепятстване на Конгреса продължават да се трупат", заяви на пресконференция председателят на комисията по разузнаването в Камарата на представителите Адам Шиф.

Помощник-държавният секретар за Европа и Евразия Джордж Кент е заявил при изслушване при закрити врата, че е бил обезпокоен от опитите на Джулиани и други хора да оказват натиск върху Украйна, каза присъствал конгресмен.

Ако Камарата на представителите реши да повдигне обвинения на президента, тогава контролираният от републиканците Сенат ще трябва да реши на процес дали да го отстрани от поста. Това е малко вероятно на този етап, тъй като малко републикански сенатори критикуват Тръмп, отбелязва Ройтерс.

Американците са почти разделени по въпроса дали президентът трябва да бъде отстранен, показва проучване на агенция Ройтерс и института Ипсос. 43 процента от участниците в допитването подкрепят импийчмънта на Тръмп, а 42 процента са против. 14 процента не са сигурни.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?