Майк Пенс отказа да се позове на 25-ата поправка, за да отстрани Тръмп

Камарата на представителите ще гласува днес за импийчмънт на президента

Вицепрезидентът Майк Пенс

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че няма да се позове на 25-ата поправка на конституцията, за да отстрани от длъжност президента Доналд Тръмп. Така Камарата на представителите се насочва към гласуване на импийчмънт на действащия все още президент само седмица преди встъпването в длъжност на Джо Байдън.

Пенс изпрати писмо до председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, в което нарича "политически игри" опитите на демократите да го накарат да използва тази поправка, за да обяви Тръмп за негоден за изпълняване на президентските функции.

"Не мисля, че такова действие е в интерес на нашата страна", каза вицепрезидентът, цитиран от Асошиейтед прес. "Съгласно конституцията, 25-ата поправка не е средство за наказание или за узурпиране", каза Пенс и добави, че използването ѝ "по този начин ще създаде ужасен прецедент".

Тази поправка позволява на вицепрезидента и мнозинството от кабинета да обявят президента за "неспособен" да упражнява функциите си. При това положение вицепрезидентът встъпва в длъжност като и.д. президент.

"Миналата седмица не се поддадох на натиска, за да упражня власт, надхвърляща тази, дадена ми от конституцията, за да определя резултата от изборите. Няма да се поддам и сега на опита на Камарата на представителите да играя политически игри в толкова труден момент", каза Пенс.

"Призовавам Вас, както и всички членове на Конгреса, да избягвате действия, които ще разделят още повече страната", написа още Пенс. Той призова Пелоси да съдейства за успокояването на страстите момент, когато САЩ се готвят за встъпването в длъжност на Джо Байдън като президент на 20 януари.

Камарата на представителите се насочва към импийчмънт

Малко по-късно Камарата на представителите символично прие резолюция, с която призовава Пенс да се позове на 25-ата поправка на конституцията. Отрицателният отговор на Пенс гарантира, че демократите ще пристъпят още днес към разглеждане на обвинителния акт, според който Тръмп е извършил "подстрекателство към бунт" на 6 януари, когато негови привърженици нахлуха в Капитолия. Вероятно Камарата на представителите ще гласува още днес за импийчмънт на Тръмп само седмица преди встъпването в длъжност на Джо Байдън.

Разпален дебат по въпроса започна още вчера в Камарата, предаде Ройтерс.

Най-малко трима републиканци, в това число третата в йерархията на Републиканската партия в долната камара Лиз Чейни, казаха, че ще гласуват за импийчмънт. "Никога не е имало по-голямо предателство от страна на президент на Съединените щати по отношение на неговата длъжност и положената клетва към конституцията", каза представителката на малкия консервативен щат Уайоминг.

"Ще гласувам за имийчмънт на президента", каза Лиз Чейни, дъщеря на бившия републикански вицепрезидент Дик Чейни. Според нея Тръмп е "запалил пламъка на атаката", извършена от тълпата негови привърженици.

Още двама конгресмени от Републиканската партия, Джон Катко и Адам Кинзингър, обявиха, че ще гласуват за исторически втори импийчмънт на Тръмп, който ще напусне поста само след седмица.

Републиканските лидери в Камарата се въздържаха от отправяне на призив към конгресмените да гласуват против инициативата за импийчмънт и казаха, че това е въпрос на лична съвест.

Тръмп: Двайсет и петата поправка не представлява опасност за мен

Също вчера Доналд Тръмп заяви, че няма никакъв риск да бъде отстранен от президентския пост по силата на 25-ата поправка на конституцията, предаде Франс прес. "Двайсет и петата поправка е нулев риск за мен", каза Тръмп в щата Тексас по време на посещение на участък от граничната стена с Мексико.

Той отиде в Аламо - град в долината Рио Гранде в Тексас, където се намира 450-ата миля от стената, която неговото правителство строи - за да изтъкне постиженията си в борбата с незаконната имиграция, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп заклейми призивите на демократите към кабинета му да се позове на тази поправка, за да го отстрани от власт и добави, че това ще се върне като бумеранг срещу избрания за президент Джо Байдън и неговото бъдещо правителство. "Както се казва, внимавай какво си пожелаваш", заяви Тръмп.

"Дойде време за успокояване на страстите в нашата страна, време за мир и за спокойствие", добави американският президент в реч, контрастираща с агресивния тон на словото, което изнесе на 6 януари пред свои симпатизанти, точно преди щурма на Капитолия. Той отказа да поеме каквато и да било отговорност за действията на своите симптатизанти и добави, че всичко казано от него в този ден е било "съвсем уместно".

Пресата в САЩ за процедурата по отстраняване

Ще бъде ли Доналд Тръмп първият президент на САЩ, който е "импийчван" на два пъти, пита се "Ню Йорк таймс" в материал по повод инициативата на долната камара на Конгреса за отстраняването на Тръмп. Мнозинството американци смятат, че е редно Конгресът да предприеме тази мярка и има основание да вярваме, че днешният вот в Камарата на представителите ще бъде успешен, предрича изданието. То припомня, че Мич Макконъл, лидер на републиканците в Сената, в частен разговор е приветствал отстраняването на Тръмп от Белия дом преди края на мандата му като средство за изгонването му от партията.

"Лос Анджелис таймс" признава, че предвид онова, което светът видя и чу през последните седмици и дни от Доналд Тръмп, и последиците от неговите лъжи, той заслужава да бъде отстранен. Но според изданието тази тежка процедура изисква от Камарата на представителите да не бърза тази седмица с гласуване. Вместо това конгресмените може да продължат процедурата след края на мандата на Тръмп и по всяко време след това да прехвърлят въпроса в Сената.

Няма начин до 20 януари Сенатът да се събере, за да обсъжда това, да не говорим да гласува с мнозинство от две трети за импийчмънт. Затова прибързаният вот, който се отклонява от обичайната процедура, изпраща погрешно послание за това как трябва да бъде осъществено отстраняването на президент, твърди авторът на статията, който е декан на юридическия факултет на университета "Бъркли".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?