Майк Помпейо ще заяви, че Русия е агресивна, но дипломацията трябва да продължи

Майк Помпейо

Майк Помпейо, бившият директор на ЦРУ, който беше номиниран за държавен секретар на САЩ, ще заяви в четвъртък на изслушване в Сената, че годините на мека американска политика към Русия са приключили, предаде Асошиейтед прес.

Помпейо ще се постарае да покаже ясно разликите с предшественика си Рекс Тилърсън, обещавайки да подкрепя демокрацията и човешките права, както и да запълни незаетите места в Държавния департамент, които според него деморализират служителите.

Подготвените бележки на Помпейо показват, че той ще порицае Русия за агресивни действия и ще подчертае, че администрацията на президента Доналд Тръмп я смята за опасност за САЩ. Той обаче ще заяви също, че дипломатическите усилия за работа с Москва трябва да продължат, независимо от трудностите, отбелязва АП, която е получила достъп до откъси от речта му.

Помпейо ще подчертае също, че САЩ са длъжни да играят лидерска роля на световната сцена, въпреки обещанието на Тръмп да постави Америка на първо място. "Ако ние не оглавим призивите за демокрация, просперитет и човешки права по света, кой ще го направи?", ще попита Помпейо. "Никоя друга страна не разполага със същата комбинация от влияние и принципи", планира да подчертае бившият директор на ЦРУ.

Изявленията на Помпейо пред Сенатската комисия по външни работи днес ще бъдат първия шанс за конгресмените и обществеността да чуят лично от него какъв дипломатически подход възнамерява да използва, ако номинацията му за държавен секретар бъде потвърдена.

 

Възгледите му по глобални въпроси са добре известни, защото беше разпитван подробно преди назначението си за директор на ЦРУ. Сенатори от Демократическата партия обаче се усъмниха дали бившият офицер от Сухопътните войски е подходящ за първи дипломат на САЩ, предвид войнствените си изявления и предишни изказвания за малцинствата.

Самият Помпейо ще заяви, че "малцина се ужасяват от войната повече, отколкото тези от нас, които са носили униформа". "Войната е винаги последното средство", смята да изтъкне той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?