Майка на френски младеж съди държавата, че е влязъл в ИДИЛ

Майка на френски младеж съди държавата, че е влязъл в ИДИЛ

Майка на френски тийнейджър, заминал в Сирия, за да се присъедини към групировката Ислямска държава, съди френската държава, защото не е попречила на сина ѝ да напусне страната, пише в. "Фигаро", цитиран от БТА в неделя.

Шестнадесетгодишният младеж празнувал Коледа през 2013 г. с майка си и с тримата си братя и сестри в Ница. На 27 декември същата година той напуснал дома си заедно с още трима приятели и заминал за Сирия. Днес той все още е там.

Малко преди да напусне дома си, 16-годишният младеж приел исляма, но не показвал никакви признаци на радикализация, разказва майката. Когато на летището в Ница проверили документите му, никой не се усъмнил в него, въпреки че момчето отивало за Турция без придружител и без багаж. Турция е известна като входната врата към Сирия за кандидат джихадисти, посочва вестникът.

Майката на 16-годишния джихадист иска от държавата обезщетение от 110 000 евро, защото полицията не била изпълнила задълженията си. Тя казва, че е подала сигнал за изчезването на момчето в деня, в който то пътувало за Турция, но според нея полицията не направила нищо.

Френското вътрешно министерство посочва, че полицията си е свършила работата. Момчето напуснало страната с лична карта, което е достатъчно за излизане от Франция и освен това не е било обект на забрана за напускане на френската територия, така че полицията е нямала основание да го задържа, твърди министерството. Уточнява се и че сигналът за изчезването на младежа е бил подаден едва в нощта на 27 срещу 28 декември, а момчето заминало още през деня на 27 декември.

Делото по случая започва идната седмица.

Споделяне

Още от Свят