Майка ще съди мол за дискриминация – забранили й да кърми детето си

Снимка: Архив

Българският хелзинкски комитет (БХК) ще заведе дело срещу столичен мол, чиято охрана е забранила на майка да накърми своето дете. Исковата молба ще бъде срещу търговския център и магазина, от който тя е била изгонена.

"Детето ми заплака, защото беше изморено и гладно. Естествената ми реакция беше да го накърмя и така да го успокоя бързо. Не вярвах, че някому това може да бъде неприятно“, обяснява Деница Панайотова, цитирана от БХК.

Непосредствено след като жената е помолена да преустанови кърменето на обществено място, тя е подала жалба до управата на мола. Началникът на охраната на търговския център е потвърдил пред нея, че кърменето на територията на търговския център е нежелателно и гледката на кърмещи жени възмущавала другите клиенти на центъра.

На подадената жалба Панайотова не е получила писмен отговор. Всичко това е накарало майката да се чувства унизена, въпреки че тя е убедена, че е направила най-доброто за детето си като го е накърмила.

В конкретния случай спрямо Панайотова е осъществена дискриминация на основата на пола по смисъла на Закона за защита от дискриминация, заявяват от БХК. Кърменето на обществено място следва да се възприема като естествено състояние на майка, грижеща се за бебето си.

"Ограничаването на това право е акт на пряка дискриминация на основата на пол, защото потърпевши са само жените. Препятстването на кърменето на обществено място нарушава разпоредбата на чл. 32, ал. 1 от Конституцията на Република България, гарантираща ненамеса в личния живот на гражданите и опазването на тяхната чест, достойнство и добро име“, коментира адв. Адела Качаунова от БХК.

Организацията напомня, че правото на зачитане на личния и семейния живот на всеки човек е гарантирано от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.

Българските молове станаха нарицателна с отношението си към хората. Показателно е бруталното убийство на човек от охраната във варненския мол.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?