Майка Тереза от Калкута ще бъде канонизирана

Майка Тереза от Калкута ще бъде канонизирана

Папа Франциск подписа указа за канонизиране на носителката на Нобелова награда за мир и световна фигура на благотворителността Майка Тереза от Калкута, която ще бъде обявена за светица на 4 септември, съобщи Франс прес.

Майка Тереза е обявена за блажена през 2003 г. Тя вече е чествана в каноничния календар на 5 септември, датата на кончината ѝ.

Мястото на канонизацията не се уточнява. Индийската католическа църква настоява папата да я извърши в Калкута, но редица източници от Ватикана уверяват, че такова пътуване не е на дневен ред и че канонизацията ще се състои в Рим.

Канонизацията е официално признаване от Църквата, че даден човек е в рая. За целта трябва човекът да е източник на две чудеса след смъртта си - едно за обявяването за блажен и едно за канонизацията. Чудесата са смятани за признаци на близост с Бога.

При Майка Тереза Църквата призна чудо през 2002 г., което доведе до обявяването ѝ за блажена, а през декември м.г. Църквата призна чудотворния характер, приписан на намесата на монахинята от албански произход, на изцеляването през 2008 г. на 35-годишен бразилски инженер от множествени тумори в мозъка.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?