Майкъл Блумбърг влезе в битката за президент на САЩ

Майкъл Блумбърг, сн. ЕПА/БГНЕС

Милиардерът Майкъл Блумбърг, който бе кмет на Ню Йорк, скочи в надпреварата за президент на САЩ, обявявайки в неделя, че ще се бори за номинация на Демократичната партия, за да срещне през ноември 2020 г. в битка срещу републиканския сегашен държавен глава Доналд Тръмп.

"Кандидатирам се за президент, за да победя Доналд Тръмп и да възстановя Америка. Не можем да си позволим още 4 години безотговорни и неморални действия на Тръмп", каза 77- годишният Блумбърг, който според класацията на списание "Форбс" и осмият по богатство в Америка с активи за 53.4 млрд. долара, което означава, че може да финансира сам своята кампания и да излее милиони в наемането на хора и в реклама, предаде Ройтерс.

Кандидатурата на Блумбърг се явява късно предизвикателство към оформилите се вече претенденти от Демократичната партия. Сред тях са бившият вицепрезидент Джо Байдън, кметът на Саут Бенд Пийт Бутиджидж, който е първият открит гей, кандидатирал се за държавен глава, влиятелната сенаторка Елизабет Уорън и Бърни Сандърс.

Блумбърг изрази увереност, че неговият уникален опит в бизнеса, управлението и благотворителността ще му помогнат да удържи победа. На сайта на предизборния си щаб Той вече е посочил, че кампанията му ще е съсредоточена върху въпросите, свързани с икономиката, здравеопазването, имиграцията, образованието и предотвратяването на случаите на стрелби на обществени места. Според него при евентуална победа на Тръмп на бъдещите избори "САЩ може никога да не успеят да се възстановят".

Блумбърг може да спечели избиратели, които не харесват призиви на Уорън за облагане на най-богатите и финансиране от данъкоплатците на безплатно обучение в колежите и здравеопазване за всички. Възможно е вече да има симпатизанти заради благотворителността си в полза на кампании за борба с климатичните промени, предизвикани от човека, и за овладяване на насилието с огнестрелно оръжие в САЩ чрез по-ограничаващи закони.

Той е подал заявление за кандидат за президент в четвъртък, както и документи за предварителните избори на демократите в Алабама и още 4 щата. Блумбърг ще трябва да преодолее значителни предизвикателства заради късното си включване и тепърва ще трябва да сглоби предизборен щаб броени седмици преди първите избори за партийни номинации.

Затова той прибягва до необичайна стратегия да пропусне първите 4 щата, където от 3 февруари се гласува, и да се фокусира върху т.нар. супер вторник на 3 март, когато за кандидат на демократите срещу Тръмп гласуват 15 щата и територии плюс американците в чужбина. Никой досега не е прилагал подобна стратегия.

На Блумбърг няма да му е лесно да спечели демократите, които не са във възторг от влизането на корпоративни милиони в политическите кампании. Той не бе посрещнат еднозначно и когато говори на конгреса през 2016 г. Освен това като кандидат президент ще привлече внимание към това какво е свършил като кмет на най-големия американски град (той първо се кандидатира през 2001 г. там като републиканец, е през 2009 г. се състезава като независим) и като ръководител от почти 40 години на собствена медийна корпорация.

Напредналата му възраст същ още се обсъжда усилено, защото и другите кандидати са в неговата група - Тръмп е на 73, Уорън е на 70, Сандърс е на 76.

Засега и повечето политически ангажирани демократи не споделят критиките му към водещите кандидати на партията. В края на октомври проучване показа, че три четвърти си харесват левите лидери и едва 16% искат нещо различно.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят