Майкъл Джексън се оказа в архивите на Щази

Майкъл Джексън се оказа в архивите на Щази

Името на Краля на попа Майкъл Джексън фигурира в архивните документи на Щази, пише в четвъртък германското издание "Билд". От архивите личи, че спецслужбата на ГДР е събрала данните през 1988 г., малко преди планиран концерт на Джексън в Западен Берлин и една година преди падането на Берлинската стена, която разделяла комунистическия Изток от капиталистическия Запад.

Особено притеснение у Щази предизвиквало мястото, където бил насрочен концертът – в непосредствена близост до Берлинската стена. Офицерите се опасявали, че източните младежи ще се покатерят на стената в желанието си да чуят изпълнителя.

"Билд" цитира документ с дата 4 май 1988 г. (концертът на Джексън е бил на 19 юли), в който пише: "Младежите ще направят всичко, което могат, за да слушат концерта от Бранденбургската врата".

След това изречение е добавено : "Смятайте, че младежта планира конфронтация с полицията".

От Щази планирали контрамерки и разработили план, според който всички фенове на певеца от ГДР трябвало да бъдат събрани на стадион в Източен Берлин, ксъдето концертът да се предава на голям екран с двуминутно закъснение.

Въпреки това тайната полиция на ГДР не изключила и предположението, че безредици могат да започнат и от другата страна на стената – в Западен Берлин.

За този развой на събитията Щази също имала план. В случай на "политическа провокация" от страна на Запада, предаването на концерта на стадиона е трябвало да бъде прекратено и вместо директно излъчване на екрана да се пускат записи на по-ранни концерти на Майкъл Джексън.

Контрамерките на Щази така и не влезли в употреба на 19 юли 1988 г. Концертът на Краля на попа в рамките на турнето му "Bad World Tour" се състоял, обаче всички опити на феновете да чуят певеца били пресичани от полицията, която брутално разгонвала почитателите му от Берлинската стена в Източен Берлин.

Не е ясно дали самият певец е знаел за съществуването на тази разработка на Щази.

Споделяне

Още от Свят