Майкъл Флин може би е започнал да сътрудничи на разследването за руска намеса

Майкъл Флин

Адвокатите на Майкъл Флин, бившия съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп, са уведомили юридическия екип на американския президент, че повече не могат да обсъждат разследването на специалния прокурор за ролята на Русия в миналогодишната предизборната кампания, съобщи в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Ройтерс.

Според вестника, който се позовава на четирима добре осведомени по темата източници, това е признак, че Флин е започнал да сътрудничи на разследването или опитва да постигне споразумение.

Адвокатите на Флин обменяха информация с тези на Тръмп относно разследването на специалния прокурор Робърт Мълър, който опитва да разбере дали някой от обкръжението на Тръмп е бил замесен в предполагаемите руски опити за саботиране на кандидат-президентската кампания на Хилари Клинтън.

Това споразумение е прекратено, казват четиримата източници. Адвокати на разследвани или обвиняеми лица често обменят информация по време на разследвания, но трябва да спрат тази практика, когато тя представлява конфликт на интереси. Неетично е адвокатите да работят заедно, когато един клиент започне да сътрудничи на прокуратурата, а друг е все още разследван, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Адвокатите на Флин и Тръмп отказаха коментар. Имената на четиримата души, с които вестникът разговаря, няма да бъдат разкрити, тъй като не им е позволено да обсъждат публично темата.

Евентуално споразумение с Флин ще даде на Мълър възможност да погледне зад кулисите кампанията на Тръмп и смутните първи седмици от встъпването в длъжност на администрацията, отбеляза вестникът.

Вече бяха повдигнати обвинения на трима бивши сътрудници на Тръмп - ръководителя на кампанията му Пол Манафорт, помощника му Рик Гейтс и съветника по външната политика Джордж Пападопулос.

Никой от тях обаче не може да се сравнява с позицията и значението на Флин за Тръмп. Пенсионираният генерал е един от най-ранните поддръжници на Тръмп, архитект на популистката платформа "Първо Америка" и застъпник на идеята за по-близки отношения с Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят