Майкъл Шийлдс поиска извинение от България

Английският футболен запалянко Майкъл Шийлдс, който бе помилван през седмицата и излезе от затвора, заяви в петък пред електронното издание "Ливърпул Еко", че иска да получи извинение от българските власти за това, че "лежал в затвора за престъпление, което не е извършил".

Шийлдс бе осъден през 2005 г. от всички съдебни инстанции в България като виновен за опит за убийството на 25-годишния барман Мартин Георгиев. Пияният футболен запалянко, който тогава бе на 18 години, заедно с приятели предизвика скандал на Златните пясъци, при който тежко пострада Георгиев, пребит с тежък камък.

По силата на юридическа спогодба Шийлдс бе преместен да излежи десетгодишната си присъда в затвор във Великобритания. По времето на процеса приятел на Шийлдс, който е бил заедно с него в България, съобщи, след като се прибра в страната си, че Майкъл е невинен, а той е ударил бармана. Това обаче не бе взето предвид от съда поради многобройните свидетелства, които сочеха вината на Шийлдс.

Пред ливърпулското издание Шийлдс поиска и Великобритания да му се извини официално, че е държала в затвора "морално и технически невинен човек".

"Човешко е да се греши! Тези хора обаче трябва да имат честта да се извинят. Едно извинение ще означава много за мен! Аз искам да видя това записано. Прекарах четири години и половина в затвора и минах през целия този ад, така че най-малкото, което могат да направят, е да се извинят. Разочарован съм, че има хора в България, които поставят под съмнение моето освобождаване и решението на Джак Строу. Това остава горчив вкус", казва Шийлдс, цитиран от БГНЕС.

Когато съобщи за помилването, британският правосъден министър Джак Стро каза, че е получил нови доказателства за невиновността на Шийлдс, които българските правораздавателни органи не знаели.

От българското правосъдно министерство обясниха, че когато бъдат получени официалните мотиви за помилването на Шийлдс, те ще бъдат обстойно разгледани и ако има нови факти по случая, делото за опита за убийство на Мартин Георгиев ще бъде възобновено.

Споделяне

Още от Европа