Майката, изоставила бебето си, съжалява и иска да си го върне

Социалните служби преценяват има ли капацитет да се грижи за него

Майката, изоставила бебето си, съжалява и иска да си го върне

Майката, която изостави детето си в столичния квартал “Младост“ в неделя, съжалява за постъпката си и иска да си го върне. Тя обясни, че е взела решението в момент на слабост заради липса на доходи и заболяване, заради което ѝ се налага да се подложи на операция.

“Три пъти влизах в болница, бях в момент, в който си помислих, че детето ще е по-добре без мен. Сега много съжалявам, искам да си го върна. Надявах се, че може да бъде при по-добри хора, по-добре да го гледат. Беше момент на слабост. Не разчитам на институциите да ми помогнат, за да гледам децата си, въпреки че се нуждая от финансова помощ. Всичко опира до пари“, каза майката на детето Мария пред БНТ.

До края на седмицата социалните работниците ще решат дали да върнат изоставеното от майката вчера четиримесечно бебе. Съвместен екип на дирекция “Социално подпомагане“ – Елин Пелин и бюрото по труда в Ихтиман е посетил майката и я е консултирал за възможностите за подкрепа за повишаване на родителския капацитет и са ѝ предложили съдействие за регистрация в бюрото по труда и намиране на работа.

38-годишната жена е подала заявление за реинтеграция на детето си. Предстои изследване на родителския ѝ капацитет. Като първа стъпка за подкрепа в тази посока жената ще бъде насочена да ползва социална услуга в център за обществена подкрепа.

По данни на дирекцията “Социално подпомагане“ в Елин Пелин жената е получавала всички полагащи се по закон помощи – месечни помощи за отглеждане на деца, 600 лева еднократна помощ за раждане на второ дете, 100 лева месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година при неосигурени лица.

Консултирана е и да подаде заявление за отпускане на еднократна помощ в размер до 325 лева във връзка с предстояща операция, както и да заяви отпускане на целева помощ за отопление.

Същевременно екип на дирекция "Социално подпомагане“ – Лозенец, е във връзка с лечебното заведение, където е настанено бебето. При изписването му ще бъде предприета адекватна мярка за закрила до завършване на проучването за родителския капацитет на неговата майка.

В неделя майката остави сина си на пейка в столичния квартал "Младост" 1. След няколко часа обаче се обади в полицията и поиска да си върне детето.

Мария живее при мака си в село Габра. Отишла е там, преди да роди Александър в началото на тази година. Живеят с пенсията на по-възрастната жена, съобщи бТВ.

Мария е готова да работи, но е песимист, че някой ще я вземе на работа. Предстои ѝ и гинекологична операция.

Бащата на бебето е в София и не желае да помага в отглеждането му. Бабата на момченцето – Лидия, също настоява институциите да им върнат детето.

Кметът на село Габра Андрей Пенчев е започнал кампания за събиране на средства за Мария, с които да отглежда детето си.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?