Майката на обвинения за смъртта на Милен Цветков катастрофирала със същия джип

Майката на обвинения за смъртта на Милен Цветков катастрофирала със същия джип

Майката на обвиняемия за смъртта на журналиста Милен Цветков, Кристиан Николов, Десислава Николова е катастрофирала със същия джип Ауди Кю 7 пет години преди фаталния удар. Това сочи справка от съдебните регстри. На 2 октомври 2015 г. Николова навлиза в насрещното движението и удря идващата кола "Рено". Шофьорът получава травма на бедрото и други наранявания. Жената е осъдена на 1000 лв. глоба.

Удар

Катастрофата става на ул. "Могилата" в близост до столичния зоопарк. Според делото Николова се движи по двупосочна улица, но в един момент навлиза в насрещното. От материалите не става ясно каква е причината за непозволената маневра.

Приложената медицинска експертиза сочи, че пострадалият шофьор е имал счупена бедрена кост, контузия на лявото коляно, както и наранявания на главата и шията.

Николова е неосъждана. Районният съд преценява, че трябва да я освободи от наказателна отговорност и да я накаже само с глоба от 1000 лв.

Второ дело

Съдебната сага не приключва дотук. Шофьорът на "Рено"-то завежда второ дело, този път срещу застрахователя си, с претенция за обезщетение. То се гледа от Софийския градски съд.

Той претендира за 50 хил. лв. Съдът обаче му присъжда 40 хил. лв. Посочва, че пострадалият се е възстановявал от нараняванията си десет месеца и е претърпял две операции. Това решение не е окончателно.

Умишлено

Почти пет години по-късно, шофирайки същия джип синът на Николова – Кристиан – се врязва в чакащия на червен светофар Милен Цветков. Според прокуратурата младият мъж е действал умишлено, съзнавал е какви последствия ще настъпят, но това не го е спряло. При гледането на мярката му съдия Мина Мумджиева стигна до извода, че на Николов му е било безразлично за последствията.

След катастрофата прокуратурата обяви, че шофьорът е взел четири вида наркотици - амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам. Държавното обвинение счита случая за особено тежък. Повдигнатото обвинение предвижда и доживотен затвор при доказване на вината.

Според защитата на Николов обвинителната теза е недоказана. Адвокатът му Любомир Таков заяви, че не е установено със сигурност кой е шофирал колата.

Освен Николов обвинения получи и майка му – за това, че му е дала колата, знаейки, че е употрбил наркотици. Към отговорност бяха привлечени и синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов – Георги Иванов, и Симона Цанкова за затаяване на истината пред разследващите.

Споделяне

Още по темата

Още от България