Майката на пострадало при протестите момче: Полицаите са се гаврили

Юлия Педева

Майката на едно от битите от полицията момчета по време на протестите съобщи, че срещу детето ѝ, което все още е в "Пирогов" са повдигнати обвинения.

Юлия Педева каза пред бТВ, че състоянието, в което е видяла 29-годишния си син е било непоносимо за една майка.

"Той е с тежко комоцио и огромен хематом на лявото око. Има и наранявания по цялото тяло. Окован е в белезници и го пазят полицаи като най-големия престъпник", разказа тя.

"Синът ми няма никакви провинения до този момент. Той е млад и интелигентен човек. Това слънчево момче не е способно на агресия", каза майката.

По думите ѝ състоянието му е стабилно. Тя обясни, че за неин ужас на Димитър е повдигнато обвинение. А момчето не си спомня, че е билo на протеста в петък и не знае в какво е обвиненo.

Клипове с полицейско насилие от петъчния протест обиколиха социалните мрежи. Двама младежи пострадаха, като единият вече е изписан от "Пирогов", но другият остава в спешната болница заради тежки травми.

В петъчната вечер Юлия не успява да се свърже с детето си. В събота настоятелно продължава да го издирва - телефонът му е бил изключен, а приятелите му не са знаели какво се случва.

Чува случайно по медиите, че освен пострадалото момче в "Пирогов" е настанено още едно момче на 29 години.

Обажда се в болницата и разбира, че синът ѝ е в лечебното заведение. По телефона не получава информация за състоянието му. При пристигане в болницата също ѝ отказват, но след настояване ѝ казват, че е стабилен.

По думите ѝ никой не се е свързал с нея.

"Другото момче си спомня какво се е случило под колоните. Това са хора на реда. Всички видяхме как влачат невинни хора, пребиват ги. Най-лошото е, че те са се гаврили с тези деца. Те са стъпвали върху тях, правили са си селфи", коментира тя.  

Проверките за полицейско насилие ще отнемат поне месец, обясни шефът на СДВР Георги Хаджиев. Според него ще се аналаизира огромен обем информация.

Хаджиев обясни, че случаят с Педев няма нищо общо със заснетия пред министерския съвет побой. 29-годишният е бил арестуван в района на Орлов мост. Преди това той е обиждал полицаи, както и друг гражданин, обясни Хаджиев. Според него Педев е бил многократно предупреждаване преди задържането му. Повдигнати са му обвинения за хулиганство. След ареста Педев е бил откаран в Първо РПУ, а след това в "Пирогов".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?