Майки искат да получат право да погребват мъртвородените си деца

Снимка: БГНЕС

Група неправителствени организации и майки на мъртвородени деца поискаха в сряда промени в законодателната уредба, които да им позволят да погребват бебетата си. Всяка година в България мъртви се раждат около 600 деца. Сега те получават акт за раждане, в който се вписва, че са мъртвородени, но не и смъртен акт, който е необходим, за да бъдат погребани.

В настоящата практика при раждане на мъртво дете след аутопсията тялото се изгаря в екарисаж като биологичен отпадък, заедно с други медицински остатъци. Децата не се дават на майките, обикновено под предлог да им се спести травмата от вида на починалите бебета. Въпреки че много семейства, изгубили децата си при раждането, искат да ги погребат, това в момента е невъзможно, тъй като мъртвородените не се третират като правни субекти.

 

Един от вариантите за решаване на проблема е тези деца да получават имена и да им се организират индивидуални погребения, има вариант и да не бъдат кръщавани и да се правят анонимни погребения само с акта за раждане на мъртвородено дете.

 

В сряда пред здравното министерство майки на мъртвородени бебета се събраха и пуснаха в небето лилави балони в памет на починалите деца. Юристи на министерство се срещнаха с майки и представители на Българския хелзински комитет, които са ангажирани с каузата. Освен наредба на здравното министерство обаче вероятно ще е нужна и промяна в Закона за гражданската регистрация, за което ще трябва да се ангажира и Министерството на правосъдието.

 

“Редно е тези родители, които искат да погребат децата си, да могат да го направят. Това, което е притеснително за много родители сега, е какво всъщност се случва с телата на децата. Познавам майка, която до ден днешен се пита дали нейното бебе е починало, а не е дадено за осиновяване. В никакъв случай не искаме да кажем, че има криминални практики в болниците, но това, което става в главите на родителите е страшно и не им позволява да приключат с този етап от живота си“, коментира Бояна Петкова, майка на мъртвородено дете.

 

Тя посочи, че в повечето държави в ЕС са възприети различни практики, но навсякъде се подхожда с уважение и разбиране към родителите на мъртвородени деца и се правят погребения.

 

Елена Кръстева, която е психолог, коментира, че е по-добре мъртвите бебета да бъдат показвани на майките като естествена част от раждането, тъй като в последствие това им помага за преживяване на травмата. “В страни от Западна Европа насърчават майките да видят мъртвородените бебета, дори и тези с генетични деформации. Почти всички родители, които са имали контакт с мъртвородените си бебета, не съжаляват след това, че са ги видели, въпреки, че моментът е много тежък. Също така е хубаво родителите да могат да дадат име на починалото бебе“, коментира още тя.

 

Психолозите смятат, че когато родители са имали възможност да се сбогуват с бебетата си, успяват да преживеят и да се възстановят от травмата много по-бързо.   

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?