Майки на арестанти заплашват Цацаров със самозапалване пред ВСС

Майки на задържани лица са заплашили главния прокурор, че ще се самозапалят пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) в петък, съобщи в сряда пресцентърът на държавното обвинение. Жените решили да предприемат тази стъпка, защото децата им са в ареста от миналата година заради обвинения в грабежи.

Главният прокурор Сотир Цацаров е бил уведомен за предстоящите самозапалзвания по имейла от председателя на  Национален център за развитие на ромите в България Петко Асенов.

"Жени ще се самозапалят на 04 октомври (петък) в 10.00 часа пред Висшия съдебен съвет", гласяло съобщението.

От прокуратурата са се свързали с Асенов, който потвърдил информацията и добавил, че става дума за протестен акт на майки срещу задържането на децата им по досъдебно производство, наблюдавано от Военно-окръжна прокуратура София.

Още на 2 октомври (вторник) майките са били на протест пред военната прокуратура в София под наслов "Срещу забавяне на лечение". Сотир Цацаров разпоредил веднага проверка, която не установила допуснати от наблюдаващия прокурор нарушения или забавяния, гласи съобщението на прокуратурата.

Делото за грабеж е образувано на 5 май 2012 година срещу осем души. Те са обвинени за организирана престъпна група, грабежи в особено големи размери и незаконно притежаване на оръжие. Групата е действала на територията на София и Перник, тя е извършила грабежи в особено големи размери на златни и сребърни накити и пари на обща стойност 249 500 лева, сочат от прокуратурата.

На 24 февруари 2012 г. около обяд в Перник членовете на групата, маскирани и въоръжени, нахлули в златарско ателие, насочили пистолети към служителите и посетителите като ги заплашили с убийство. Хората били принудени да легнат на земята. Един от посетителите бил ударен по главата, а към слепоочието на служител бил насочен пистолет. Групата отнела 2950 грама златни накити на стойност 224 500 лева.

На 5 май 2012 г. в София членовете на групата извършили втори грабеж отново маскирани и въоръжени с автомат "Калашников", пушка-помпа и пистолети, като заплашили служителите и посетителите, принудили един от тях да отвори сейфа и взели от него златни и сребърни накити на обща стойност 2365.88 лв. и 300 лева в брой. Групата е била задържана непосредствено след втория грабеж.

Оказало се, че един от извършителите е полицай от Първо РПУ в София, а друг е ефрейтор от военното поделение в Горна Баня. Заради ефрейтора делото се води от военната прокуратура.

Преди да пристъпи към грабежите, бандата си "осигурила" автомобил, който по-късно бил опожарен. Ролята на полицая и ефрейтора била на наблюдатели – оглеждали районите около заложната къща и златарското ателие, както и са прослушвали полицейските честоти, сочат от прокуратурата. Полицаят се придвижвал с автомобил точно пред колата на съучастниците си. Така, ако случайно се натъкнели на полиция, да може да се легитимира и да ги "спаси".

Обвинени за престъпленията са Иван Иванов - ефрейтор от военното поделение в Горна Баня, Илиян Митов – полицай от Първо РПУ в София, Върбан Борисов, Ангел Русев, Денислав Митков, Димчо Димчев, Иван Митов и Христо Мирчев.

За ръководител на групата се сочи Върбан Борисов. Борисов, Иван Митов и Христо Мирчев са обвинени и за кражба на кола. Петима от осемте обвиняеми са в ареста от май месец миналата година. От образуването на делото до момента са били подадени общо 52 молби от обвиняемите лица за промяна на мерките.

"Поради задължението на прокурора в тези случаи да внесе незабавно делото в съда, досъдебното производство е било на разположение на прокурора – 99 календарни дни през 2012 г. и 72 календарни дни през 2013 г. Въпреки това досъдебното производство към момента е приключило. Събраните доказателства представляват 33 тома, веществените доказателства са окомплектовани в 80 кашона, използвани са специални разузнавателни средства", се казва още в съобщението на прокуратурата.

Оттам уточняват, че заради влошено здравословно състояние, обвиняемите са били превеждани от прокурора за лечение в болници. Върбан Борисов, който е с онкологично заболяване, два пъти е бил опериран, а в четвъртък му предстои трета операция. Той е лекуван в болницата при затвора в София, както и във ВМА, Пета градска болница, ИСУЛ и МВР болница.

За здравословното му състояние са назначени три съдебно-медицински експертизи. Заключенията на всичките са почти идентични – състоянието му позволява прилагане на мярката за неотклонение "задържане под стража".

Последната експертиза установява, че здравословното състояние на обвиняемия е добро и той може да бъде лекуван успешно в условията на ареста.

От прокуратурата уточняват, че обвинителният акт е готов, предстои неговото внасяне в съда.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?