Mайки на деца с увреждания блокираха “Орлов мост“

Те подновяват протестите си заради забавените реформи, Борисов: Пари има, да ги разпределят

Mайки на деца с увреждания блокираха “Орлов мост“

Майките на деца с увреждания излязоха във вторник на осми национален протест и блокираха кръстовището на “Орлов мост“. Недоволството им е предизвикано от неизпълнения ангажимент на управляващите и лично на премиера Бойко Борисов за промени в социалната система.

Преди ден изтече крайният срок, който майките дадоха на институциите за приемането на три закона - за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги, които да гарантират по-достоен живот на децата им. В понеделник обаче стана ясно,  че проектозаконът за хората с увреждания се оттегля за преработване, след като не получи подкрепа от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания във финалния си вид. Окaза се, че след като е преминал съгласувателна процедура с другите министерства и ведомства, проектът, който месеци наред бе договарян с майките и хората с увреждания и бе постигнат крехък консенсус по него, отново е източник на напрежение и недоволство. Така два от трите законопроекта остават извън парламента, тъй като и проектозаконът за социалните услуги е все още в етап на обществено обсъждане.

Протестиращите майки на деца с увреждания се събраха на площад Народно събрание, а в последствие шествието им блокира кръстовището на “Орлов мост“ в час пик.

Те не са доволни от обещаните от премиера 150 млн. лева повече за социални услуги в бюджета за следващата година, с което той счита проблемът за решен.

Борисов: Мая, ти искаше 105 млн., заделили сме 150 млн. лева

По-рано Борисов обяви в характерния си стил, че са осигурени пари, оттам нататък отговорност на институциите е да ги разпределят.

"Те искаха 105 млн. лв. Сутринта разговарях с Мая Манолова по телефона, казах: "Мая, ти искаше 105, заделили сме 150", коментира Борисов.

Той призова трите закона да се вкарат и да се гледат заедно.

"Социалният министър, майките с увреждания, омбудсманът в тези 150 млн. лв. да вкарат това, което имат като претенции – дали фондове, дали лична помощ, подкрепа, както искат да го направят, това не е моя работа", каза Борисов, според когото "изглежда, е най-лесно да кажеш: "Бойко да отговаря".

"Аз винаги съм си поемал отговорността", заяви премиерът и добави, че отпускането на средствата става възможно заради по-добрата работа на приходните агенции и борбата с корупцията, контрабандата и олигархията.

Попитан кои от коалиционните партньори не са съгласни с отпускането на тези пари, Борисов отговори, че няма значение. "Така или иначе и през коалиционния съвет го минахме и се разбрахме, че за тези дейности се разбрахме, че със 150 млн. лв. повече ще дадем в новия бюджет и парламентът да го гласува. Оттам нататък парламентаристите, всички заинтересовани страни да ги разпределят", коментира премиерът.

Майките: Не искаме пари, а реформи

Протестиращите майки обаче не са удовлетворени от осигуряването на въпросните 150 млн. лева.

"Той обеща 3 закона на 1 октомври. Вие да ги виждате? Ако е обещал 150 милиона, ние не сме ги искали. Той си ги измисли: Ето бе, ще ви дам 150 милиона лева - в типичния му стил. Искаме закони, искаме реформи, още от първия национален протест. Искаме оставки на всички, отговорни за положението", коментира една от протестиращите майки.

Те настояват за регламентиране на личната помощ, която ще даде на всеки човек с увреждане право на асистент, а също и за индивидуална оценка на потребностите от какви социални услуги и грижи се нуждае отделния човек.

Освен това майките искат да има единен орган за политиките за хората с увреждания, който да координира работата на институциите, за да не се работи на парче.

Омбудсманът и депутати от БСП подкрепиха протеста

На протеста доайде и омбудсманът Мая Манолова, която от самото начало подкрепи протеста на майкте и се ангажира със законодателна инициатива по техните искания. На протеста бяха и депутатите от БСП Георги Гьоков и

Антон Кутев, който носеше черна тениска с надпис "Системата ни убива" – символ на протестиращите майки.

Майките на деца с увреждания обявиха, че протестите им ще продължат до изпълнение на исканията им - приемането на законите и реални реформи.

По-рано акции на майки имаше в още 12 града в страната. 

Споделяне

Още по темата

Още от България