Майки на деца с увреждания искат Бисер Петков да остане социален министър

Майки на деца с увреждания искат Бисер Петков да остане социален министър

Майките на деца с увреждания от гражданската инициатива "Системата ни убива" настояват социалният министър в оставка Бисер Петков да остане на поста. Те са изпратили отворено писмо до премиера Бойко Борисов, който в петък поиска и прие оставката на Петков.

Като причина за кадровата рокада официално бяха посочени "натрупани във времето основания". По информация на Mediapool обаче повод за отстраняването на Петков е настояването му да се увеличат с повече от предвиденото заплатите на социалните работници през следващата година.

Според майките на деца с увреждания официално представените мотиви, че темповете на работа на министерството не отговарят на обществено-политическите очаквания са "абсолютно несъстоятелни".

"Възмутени сме от отстраняването на Бисер Петков от поста министър на труда и социалната политика", пише в писмото на "Системата ни убива" до Борисов.

Те посочват, че социалното министерство под ръководството на Бисер Петков създаде два ключови за живота на хората с увреждания закона - този за хората с увреждания и за социалните услуги .

"Именно при този министър стартира очакваната с десетилетия реформа в сферата на социалните политики за децата и хората с увреждания. Настояваме реформите да бъдат завършени и да не се протакат с неоснователно поискани от вас оставки", подчертават майките и затова настояват Петков да бъде върнат на поста.

По думите им хората с увреждания, нямат повече време за губене. "Протакането на реформата ще съсипе и унищожи човешки животи и в случая отговорността за това ще е единствено ваша", пише още в отвореното писмо до Борисов.

"Петков беше оставен сам да взима трудни решения"

"Бисер Петков е добър експерт и не е негова вината, че беше оставен многократно сам да взема трудни решения в сфера като социалната политика", каза пред бТВ Мая Стоицева, позната от протестите на майките на деца с увреждания. 

По думите ѝ той не е имал възможността да реши всички проблеми в сферата. 

Стоицева подчерта, че има проблеми в комуникацията от страна на ведомството и обществото. Според нея социалният министър трябва да бъде добър комуникатор и да търси начини да разговаря с хората. 

Смяната на Петков е "нов жанр" в управлението на Борисов

"Бих определила тази оставка като изненада. Това е нов жанр, който наблюдаваме при управлението на Борисов. Най-често сме ставали свидетели на оставки, когато има някакъв много сериозен скандал или някакъв много сериозен проблем", каза социологът от "Тренд" Евелина Славкова пред Нова тв.

Славкова подчерта, че досега по-голямата част от министрите при управлението на Борисов са се разделяли с поста си на база на някакъв публичен скандал, на който сме станали свидетели.

"Тук вече забелязваме нов детайл – искане на оставка заради натрупани във времето проблеми, въпреки че в настоящия момент по-скоро виждаме, че в сферата на здравеопазването има проблеми, отколкото в сферата на труда и на социалната политика", добави още тя.

Това не е първият път, в който Петков подава оставка като министър. Той  беше готов да напусне поста през юни 2018 г. в разгара на протестите на майките на деца с увреждания. Тогава обаче той изненадващо остана на поста, след като майките мобилизираха мощна подкрепа в негова защита, защото счетоха, че той най-добре отстоява интересите им.

Споделяне

Още по темата

Още от България