Майки настояват държавата и общините да спрат да субсидират и подкрепят чалгата

Държавата и общините трябва незабавно да спрат да финансират, субсидират и подкрепят чалга индустрията, а кметовете и областните управители да дадат личен пример и да преустановят веднъж завинаги позорната практика да се канят нашумели поп-фолк певици за участия в големите градски празници и тържества, като им плащат за изявите тлъсти хонорари от общинските бюджети с парите на данъкоплатците. За това настояха в отворено писмо от сдружението ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

От сдружението дават редица примери за държавни или общински сгради, чиито помещения и зали се отдават за фолк заведения и концерти и настояват тази практика да се преустанови. Оттам се обръщат към вицепремиера Симеон Дянков, който е принципал на НДК, и го призовават “да внуши на новото ръководство на Националния дворец на културата, че занапред зала 1 на НДК не бива да се отдава под наем за грандиозни и пошли чалга концерти“.

“НДК е строен именно за дворец на културата, за да развива най-вече конгресен туризъм, а не като средище за популяризиране на ориенталски ритми и кючеци. Налагането, лансирането на чалга културата е едно от най-уродливите явления на българския преход, но борбата с чалгализирането на нацията съвсем не е обречена“, посочват от сдружението.

Оттам дават пример, че през лятото на 2010 година Светият синод остро възрази срещу организирането на чалга на площада пред храм-паметника “Александър Невски” и след намеса на Столична община въпросните “мероприятия” пред храма са били преустановени.

От родителската организация ще настояват и министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков да разпореди незабавно прекратяване на наемните договори със собствениците на чалготеките в Зимния дворец в Студентски град, функциониращи в грубо нарушение на Закона за физическото възпитание и спорта. “Повече от скандално и абсурдно е да позволяваме националната спортна база и модерни спортни съоръжения, собственост на държавата, да се трансформират в поп-фолк клубове и кръчми“, заявяват от сдружението.

“Няма по-фрапиращ пример за подобно безобразие от лъскавите чалготеки в Зимния дворец на спорта в Студентски град, в които се въртят кючеци и се лее алкохол със съмнително качество до ранни зори“, допълват от родителската организация. Оттам припомнят, че Зимният дворец е в активите на “Академика 2011" ЕАД - търговско дружество, стопанисващо държавни имоти в страната с принципал Министерство на физическото възпитание и спорта.

От родителската организация очакват бърза и решителна намеса и от министър Сергей Игнатов, когото призовават да разпореди да бъде прекратен наемният договор със стопаните на луксозната чалготека “Ревю” в Националния студентски дом на площад “Народно събрание”10. Националният студентски дом е юридическо лице към Министерство на образованието, младежта и науката, а в постановление № 65 на Министерския съвет от 13 март 2010 година изрично е казано, че той организира и подпомага дейности на студентите в областта на изкуството, културата, образованието и науката, но “никъде не е формулирано, че Студентският дом ще подкрепя и лансира чалга културата и пошлите и вулгарни чалга ценности“.

“Крайно време е да бъде затворен и гигантският чалга клуб в подземните пространства на Съюза на българските художници на ул. “Шипка”6 - абсурдно и обществено неприемливо е точно тази творческа организация, която трябва да подпомага развитието на българското изкуство и да запознава младите поколения с високохудожествени образци на живописта и пластичните изкуства, на практика да съдейства за опростачване на нацията, залагайки на люта ориенталска чалга“, се казва още в позицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България