Майки отново протестираха за по-високи обезщетения и надбавки

Сн. БГНЕС

Майки отново излязоха на протест пред парламента с искане за увеличение на детските надбавки и обезщетенията за отглеждане на дете между първата и втората му година. Те се събраха пред сградата на Народното събрание, докато депутатите вътре обсъждаха проектобюджета за 2013 година на първо четене.

Протестиращите издигнаха плакати "Оправете си приоритетите, господа управляващи!", "Искаме деца, не искаме бетон!".

Жените настояват обезщетението за гледане на дете между първата и втората му година да бъде обвързано с минималната работна заплата. До миналата година двете плащания бяха с еднакъв размер – 240 лева. Майчинските обаче бяха "развързани“ от минималната заплата и след като тя започна да расте, те останаха на стария си размер. Проектобюджетът за догодина също не предвижда увеличение на обезщетението и така майките ще продължат да получават 240 лева месечно, докато за минималната заплата се предвижда нов ръст – от 290 лева на 310 лева.

Майките настояват и за повишение на детските надбавки, които от години са замразени на сумата от 35 лева месечно. Те искат също така да отпадне подоходният критерий и да бъдат плащани надбавки за всички деца. Сега на надбавки имат право семейства, чийто доход на член от домакинството е до 350 лева.

Управляващите вече обявиха, че не възнамеряват да се съобразят с тези искания. От ГЕРБ заявиха, че вместо нужните 15 млн. лева допълнително за увеличаване на обезщетенията, ще предложат допълнителни 30 млн. лева за строителство на детски градини. Тази мярка бе подкрепена от социалния министър Тотю Младенов, който заяви, че е по-добре да се строят детски градини, отколкото родителите да изпиват надбавките, каквито случаи имало.

Споделяне

Още от България