Майки протестираха за по-добро отношение в родилните домове

Майки протестираха за по-добро отношение в родилните домове

На мирен протест с призив за по-добро отношение от страна на лекарите и акушерите по време на раждане, излязоха в неделя майки пред столичната акушеро-гинекологична клиника "Шейново".

Повечето от включилите се в демонстрацията жени твърдят, че по време на раждането на децата си са получили физическа и психическа травма.  Оплакванията им са свързани основно с това, че лекарите излишно  ускоряват с медикаменти родилния процес, вместо да изчакат нормалното му протичане и така жените получават излишни физически наранявания. Това според майките се е превърнало в рутинна интервенция, въпреки че вреди на родилката и бебето.

Жените настояват също така непосредствено след раждането да се прави контакт между майката и детето, както и то да остава с майка си по време на целия им болничен престой, а не да е отделено в специализирани за бебетата помещения. В момента практиките на АГ-болниците са различни

Протестиращата Ралица Димитровакоментира, че практиките в българските болници са много остарели: "В момента световната тенденция е максимално да няма интервенции, ако няма животозастрашаващи ситуации. Няма причина някой насилствено да направи повече разкритие, за да роди по-бързо една родилка, която ражда нормално. За кого е удобно това и какви могат да бъдат последствията? А тези неща у нас се правят рутинно."

Майките благодариха за направеното от лекарските екипи, но помолиха на всяка родилка да се дава право да избира и да бъде уважавано мнението ѝ като на активна страна в процеса на раждане.

Споделяне

Още от България