Майки против удължаването на периода, от който се изчислява обезщетението им

От сдружението "Настоящи и бъдещи майки" се обявиха във вторник против промяната в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с която от 12 на 18 месеца се удължава периода за изчисляване на обезщетението за бременност и раждане. Тази мярка бе предприета от управляващите, тъй като от бюджета на НОИ годишно изтичали милиони левове заради измами.

Обичайна практика е преди да забременеят или след това някои жени да се осигуряват на по-висок от реалния си доход, за да получат след това високо обезщетение. В момента то е 90% от средния осигурителния доход за година назад.

Сдружението на майките обаче е на мнение, че промяната ще ощети най-вече жените, работещи при некоректни работодатели, които не ги осигуряват на реалните им доходи.

Според организацията злоупотребите могат да се намалят чрез по-сериозен контрол, а "нарушенията би следвало да се установят от компетентните органи и предвидените санкции да се прилагат с цялата им строгост".

Освен това потърпевши щели да бъдат жените с малък трудов стаж.

Промените в КСО не са окончателни, тъй като тепърва ще бъдат одобрени от правителството и след това ще влязат в Народното събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България