Майки с деца и фермери протестираха срещу генно-модифицираните организми

Майки с деца и фермери протестираха срещу генно-модифицираните организми

Над 300 души, сред които майки с деца в колички и фермери, протестираха в неделя в участъка между Народната библиотека и градинката на Народното събрание срещу приетите на първо четене от парламента промени в Закона за генно-модифицираните организми (ГМО), свалящи общата забрана за извършването на опити с тях в България и въвеждащи разрешителен режим за всяко заявление за производство на генно-модифицирани царевица, пшеница, лози, тютюн и зеленчуци.

С лозунги "Не щем ГМО", “България е свободна от ГМО“ и “Ние сме истинското МОСВ“ протестиращите заявиха гражданската си позиция, че преди да се приемат окончателно внесените от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) поправки е необходимо провеждането на широка обществена дискусия.

Според организаторите на демонстрацията "За чиста храна, за здрава земя; България - свободна от ГМО" - коалицията "За да остане природа в България" и инициативен комитет на родители и граждани., в момента може да се разреши само работата с ГМО в контролирани условия за научни цели.

Необходимо е също така да се запази 30-километровият защитен пояс около териториите на защитената зона "Натура 2000", смятат протестиращите. Според тях, предлаганите промени подкрепят интересите единствено на малка група заинтересовани хора и на чужди компании.

Адвокат Свилен Овчаров от Сдружение “Зелени адвокати“ заяви пред журналисти, отпадането на ГМО-забраната ще се отрази на рейтинга и резултатите на депутатите от НС, както и на изборите за всяка една партия. Според него вече има консенсус от страна на ПГ на ГЕРБ да се приложат ограничителни мерки по отношение на приложението на закона.

“Управниците ни се крият зад европейски директиви“, посочват в разпространена декларация от инициативния комитет на родители граждани, Национална асоциация на зърнено производителя и Асоциацията по пчеларство. Според тях поправките ще нанесат на селското стопанства нови по-фатални щети.

Неправителствените организации отричат протестите им да са плод на страхове и емоции. В основата им стоят реални факти за въздействието на ГМО върху околната среда, посочват те.

Споделяне

Още по темата

Още от България