Майки започнали да търсят изоставените си деца, за да не бъдат осиновени

Доста майки, които са заминали да работят в чужбина и са оставили децата си в дом, след промените в Семейния кодекс са започнали да се обаждат в институциите и да се интересуват от тях. Това съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова на кръгла маса по проблема с детските домове във вторник.

Промените в Семейния кодекс предвиждат децата, които са оставени в дом и не бъдат потърсени в продължение на три месеца от своите родители, да бъдат вписани в регистрите за осиновяване. Тази промяна бе разписана, за да се помогне на децата, които понякога стоят с години в домовете, докато родителите им са в неизвестност и не дават разрешение за тяхното осиновяване.

Симеонова коментира, че новите правила са ”катализирали” интереса на доста майки.

”Ние ще работим в посока на това да помагаме на тези майки и родители по отношение на техния родителски капацитет и ресурс. Там трябва да се направи адекватна оценка на риска, да се видят рисковете, които съществуват при родителите, които са се принудили да изоставят децата си в институции”, посочи тя.

Симеонова обясни, че, в зависимост от рисковете министерството ще съдейства на родителите в търсенето на жилище или на работа.

”Ще използваме всички възможности за децата, за които има шанс да се върнат в биологичните семейства това да се случи”, заяви Симеонова.

65 хиляди деца са били настанени при близки и роднини по препоръка на социалните работници, а не в домове.

Споделяне

Още по темата

Още от България