Mайките на деца с увреждания поискаха оставката на Валери Симеонов и с хвърчило

Протест се провежда и в Русе

Кадър от протеста тази вечер, сн. БГНЕС

За шестнайста поредна вечер майки на децата с увреждания се събраха пред сградата на Министерски съвет на протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

От инициативата "Системата ни убива" припомниха, че протестът има граждански характер и морални основания.

"Нито една политическа сила не бива да си въобразява, че ще гради развитието си на гърба на искането за оставка", посочиха от организацията на майките на деца с увреждания.

Според тях спекулациите обслужват единствено възможността Валери Симеонов да остане на поста си.

По време на протеста беше пуснато и хвърчило, което символизира, че лидерът на НФСБ “хвърчи в облаците”. Движението в центъра на София за кратко бе затруднено, но нямаше сериозни проблеми за трафика.

Протест на майки на деца с увреждания се проведе и в Русе, съобщи БНР. Това е първият такъв в града, където майките стояха в палатков лагер през цялото лято.

До напрежението се стигна след като Валери Симеoнов нарече майките "кресливи жени", а децата им "уж болни".

Няколко дни той отказваше да се извини, защото не бил разбран правилно. В последствие съобщи, че не е изрод и вижда, че децата са "ненормални“. В крайна сметка Симеонов поднесе половинчато извинение след решение на коалиционния съвет.

Това обаче не отказа майките да искат той да напусне поста си.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна отказа да поиска оставката на Симеонов, защото това щяло да доведе до падане на правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?