Майките на деца с увреждания прекараха нощта в палатки пред МС

Протестиращите ще преместят лагера пред вратите на кабинета

Снимка: бТВ

Палатков лагер на протестиращите майки на деца с увреждания блокира движението по столичния бул. "Дондуков" пред сградата на Министерския съвет (МС) в сряда вечерта и през цялата нощ.

Целта на демонстрацията е да посрещне премиера Бойко Борисов в четвъртък. След това майките планират да преместят палатките си пред вратите на МС.

Малко след като лагера беше устроен върху паветата на пътното платно, полицаи съставиха предупредителни протоколи за нарушаване на обществения ред на протестиращите. Въпреки това те останаха там през цялата нощ, но на сутринта палатките бяха вдигнати.

Както е известно, майките настояват парламентът да приеме три закона – за хората с увреждания, за социалните услуги и за личната помощ, а Борисов декларира, че в бюджета за 2019 г. ще бъдат заделени 150 млн. лв. за асистентски помощи, независимо дали хората с увреждания са пълнолетни или не.

Майките настояваха трите закона за бъдат приети до 1 октомври, но засега само този за личната помощ е в НС. Законът за хората с увреждания не получи зелена светвира от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и бе оттеглен за преработване, а Законът за социалните услуги е в етап на обсъждане.

В сряда протестиращите майки постигнаха договорка с правителството, според която до средата на декември двата законопроекта - за личната помощ и за хората с увреждания трябва да да бъдат приети в пакет от парламента.

"От нищо няма да бъдат лишени хората с увреждания. Напротив, ще бъде надградено", увери по-рано социалният министър Бисер Петков, добавяйки, че "с този план на действие правителството даде ясен отговор за своите действия и мисля, че са в унисон с очакванията на протестиращите".

"Тази подписана хартийка олекотява думите на премиера, на вицепремиера и на министри, които даваха обещания през последните 4 месеца, обещания за срокове за приемане на исканите от нас закони, които изтекоха", коментира Весела Ордаджиева от протестиращите.

В четвъртък предстои Законът за хората с увреждания да бъде разгледан от Националният съвет за интеграция на хората с увреждания, а след това и от Национания съвет за тристранно сътрудничество, за да стигне в срок до парламента.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?